Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nem lehet többé büntetlenül baszkokat ölni Izlandon

2015. április 30. 15:56

Eltörölték Izlandon azt a 400 éve érvényben lévő rendeletet, amely szerint az ország északnyugati régiójában büntetlenül lehet baszkokat gyilkolni. 

<

A szóban forgó dekrétumot 1615-ben adta ki Westfjords rendőrfőnöke, Ari Magnusson, mostani utódja, Jonas Gudmundsson pedig a napokban jelképesen hatályon kívül helyezte.

A rendelet hátterében egy véres esemény húzódik. Miután három, Izland felé tartó bálnavadászhajó viharba keveredett és elsüllyedt, 80 spanyolországi baszknak sikerült partot érnie. Még javában tartott a nyomozás, amikor a térség rendért felelős vezetője radikális álláspontra helyezkedett, és kijelentette, hogy a "spanyolokat teljesen büntetlenül meg lehet ölni" - magyarázta csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek Olafur Engilbertsson történész. Az elkövetkező hetekben több mint harminc baszk esett áldozatul a helyiekkel kialakult, máig tisztázatlan nézeteltérésnek. 

Április 22-én Gudmundsson ünnepélyesen bejelentette az egyébként évszázadokon át figyelmen kívül hagyott rendelet eltörlését. A westfjordsi Holmavikban a megölt baszkok egyik leszármazottja, Xabier Irujo és a gyilkosok egyik utódja, Magnus Raffnson közösen felavatta az áldozatok emlékére emelt sírkövet a megbékélés jegyében. Az izlandiak az utóbbi évszázadokban sokat javítottak a baszkokhoz fűződő viszonyukon, aminek ékes bizonyítéka az, hogy létezik Izlandi-Baszk Társaság is.

Izland a világ egyik legbiztonságosabb országa. A helyi rendőrségi feljegyzések vezetésének kezdete óta a rendfenntartók mindössze egyetlen alkalommal használták fegyverüket, amikor 2013 decemberében ártalmatlanná kellett tenniük egy lakása ablakából lövöldöző őrültet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Nem lehet többé büntetlenül baszkokat ölni Izlandon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra