Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Putyin egy nácik által elrabolt ikont adott Ciprasznak

2015. április 10. 12:07 MTI

Vlagyimir Putyin a nácik által Görögországból elrabolt régi szentképet adott ajándékba Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnöknek a politikus moszkvai látogatása alkalmából - közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője.

<

Peszkov azt mondta, hogy az ikont, amely Szent Miklóst és Szent Szpiridont ábrázolja, Putyin a két politikus szerdai találkozóját követően adta át Ciprasznak a Kremlben. A szóvivő állítása szerint az ortodox keresztény szentképet egy náci tiszt rabolta el egy templomból Görögország II. világháborús náci megszállása alatt. A képet a közelmúltban egy orosz állampolgár vette meg a tiszt leszármazottjaitól - mondta a szóvivő.

Ciprasz kormányának tagjai az utóbbi időben több alkalommal beszéltek arról, hogy Németországnak jelentős jóvátételt kellene fizetnie Görögországnak a náci megszállás okozta károkért. Dmitrisz Mardasz görög pénzügyminiszter-helyettes hétfőn 278,7 milliárd eurós jóvátételi igényről beszélt. Berlin ezt ostobaságnak nevezte, és közölte, hogy 1960-ban már fizetett jóvátételt Athénnak, a Németország újraegyesítésének elismeréséről szóló 1990-es megállapodás pedig minden ezzel kapcsolatos kérdést lezárt jogilag.

Görögország újabb pénzügyi mentőcsomag nélkül hamarosan fizetésképtelenné válhat. Putyin és Ciprasz gazdasági együttműködési akciótervet írt alá Moszkvában, de elemzői értékelések szerint ez nem jelent komoly segítséget a görög kormány számára, amely eddig sikertelenül próbálta radikálisan újratárgyalni az Európai Bizottságtól, az Európai Központi Banktól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott pénzügyi segítség feltételeit.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Putyin egy nácik által elrabolt ikont adott Ciprasznak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra