Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elefántokat mészároltak őseink félmillió évvel ezelőtt

2015. március 20. 15:16

Közel félmillió éves kőeszközökre bukkantak izraeli régészek, akik elefántzsír nyomait fedezték fel a leleteken. A merőben új felfedezés azt mutatja, hogy őseink kőeszközök felhasználásával ejtettek el, majd dolgoztak fel ormányosokat.

<

Az antropológusok már eddig is sejtették, hogy az ősember pattintott kőeszközöket is igénybe vett az elejtett állatok izmainak, zsírszöveteinek lefejtése, valamint a csontvelő kinyerése céljából, ám eddig nem volt rá bizonyítékuk, fejtette ki Ran Barkai, az izraeli Tel-Aviv-i Egyetem munkatársa.

Az 1,8-1,5 millió évvel ezelőtti időszakban az ősember életében két drámai változás következett be, egyrészt a Homo erectus agya jelentősen megnövekedett elődjeihez képest, másrészt a szerszámkészítő metódusok is átalakultak. A kutatók szerint ugyanis ekkortájt kezdtek megjelenni az acheuli kultúra termékeként a csepp alakú szakócák, amelyeket már tudatosan és egy meghatározott sablon szerint készítettek az emberfélék.

Sok tudós azt állítja, hogy e két folyamat szorosan kapcsolódik egymáshoz, ugyanis az emberi agy nagyobb kalóriaigénye elősegítette vadászatot, amely során megszerezhették a megkívánt húst és zsiradékokat. Mindehhez a szerszámkészítés tökéletesítésére volt szükség.

Az ezt követő körülbelül egymillió év során eleink közel azonos méretű és alakú szakócákat készítettek, amelyeket szerte a világban felfedeztek a szakemberek a vágásnyomokkal teli állati csontok, főként mamut- és elefántmaradványok mellett.

2004-ben Barkai és kollégái az izraeli Revadimban egy kőbányát tártak fel, amelyben több tízezer, kiválóan megőrződött kőeszközt és állati csontot, többek között vadbölények, kecskék, gazellák és szarvasok maradványait fedezték fel. A 300-500 ezer éves csontok között egy egyenes szarvú, vastag bőrű elefánt maradványait is megtalálták, amely egy mai ázsiai elefántra hasonlít.

Az egyik helyszínen, nem messze az elefánttól a kutatócsapat három darab, kisméretű szakócát tárt fel, amelyekről a kémiai elemzés kimutatta, hogy felületükön elefántzsír található. A régészek a kőeszközök kopásaiból azt állapították meg, hogy a szerszám "multifunkciós" lehetett, vagyis a csontok, inak és egyéb testrészek vágásában is segítséget nyújthatott, akárcsak az állat elejtésében.

Az új felfedezés alátámasztja azt a korábbi elgondolást, hogy az eszközök fejlődése kulcsfontosságú volt az emberfélék húshoz való jutásának megkönnyítésében. Mindez azt a tényt is segít megmagyarázni, hogy miért nem változtak ezt követően hosszú ideig a kőeszközök: egyszerűen nem volt rá szükség, magyarázta Barkai. „A szakócák közel egymillió évig a »piacon« maradtak” - tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elefántokat mészároltak őseink félmillió évvel ezelőtt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra