Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Stratégiai megállapodást kötött három múzeum az ELTE-vel 

2015. február 4. 11:28 Múlt-kor

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM), a Néprajzi Múzeum, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Kara szerdán stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a MNM Széchényi-termében.

<

"Történelmi levegő lengi be ezt a pillanatot" – fogalmazott Estók János, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója az ELTE és a három intézmény között létrejött stratégiai együttműködés kapcsán, hozzátéve: hosszú előkészítés előzte meg a szerződés létrejöttét. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója beszédében köszönetet mondott azoknak, akik a szerződés megkötésében közreműködtek. Mint elmondta: számos előnnyel jár az intézmények új, magasabb szintre emelt együttműködése, ami ráadásul múzeumuk küldetésnyilatkozatával is egybecseng.

A szerdán, ünnepélyes keretek között aláírt szerződés rögzíti az oktatási intézmény különböző képzései, szakirányai esetében a képzési tervek kidolgozását és azoknak a megvalósítását - főképpen a muzeológiai BA szakirány és a történeti muzeológia mesterszak, valamint a történelemtanári szakok és doktori képzésében. A múzeumok saját erőforrásaikra támaszkodva, saját helyszíneiken a tudományos munkatársak bevonásával különleges kompetenciájukat az oktatás javára hasznosítják, ezzel biztosítva folyamatos, jól képzett utánpótlás szakmai tudását. "A megállapodás a költséghatékonyság irányába megy, hiszen koncentráltabban tudjuk felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat" – fogalmazott Csorba László, a MNM főigazgatója.

A hallgatók adott képzésben kapcsolódó korszerű szakirodalommal való ellátásában a múzeumok könyvtára együttműködik az egyetem tanszékeinek könyvtáraival, illetve az ELTE Egyetemi Könyvtárral. A hallgatók előre egyeztetett időpontban szakmai gyakorlaton vesznek részt a múzeumokban és segítik a múzeumok munkáját. Az írásbeli megállapodás célja, hogy a négy intézmény szorosabbra fűzze kapcsolatát és a kialakult hagyomány eredményeit hasznosítsa.

"Eddig is működött az együttműködés, de most új formát nyer, még szervezettebb lesz" – mondta el Dezső Tamás, az ELTE dékánja, aki párját ritkító lehetőségnek nevezte a stratégiai együttműködés létrejöttét. Szerinte a szakma így megismerkedhet a fiatal tehetségekkel, a diákok pedig előadásokat hallgathatnak múzeumi keretek között. Nemcsak szakmai és tudományos, hanem lelki egymásrautaltság is összetartja az intézményeket, köztük az ELTE-t, amelynek többek között az a küldetése, hogy a jövő humán véleményformáló értelmiségeit képezze, tette hozzá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Stratégiai megállapodást kötött három múzeum az ELTE-vel 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra