Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Magyarok kutatják a kurd történelem fontos helyszínét

2014. december 15. 12:01 MTI

A kurd történelem fontos helyszínét, az észak-iraki Dvin várát és környékét térképezte fel az első terepmunka-szezonban a magyar-kurd régészeti expedíció, amely elvégezte az erődítés teljes 3D-s szkennelését is. 

<

Kultúrák metszéspontjában

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) és az erbili Szaladin Egyetem együttműködésében megvalósuló ötéves kutatási program támogatója a Mol-Csoport. A projektet magyar részről Major Balázs egyetemi docens, a PPKE BTK Régészeti Tanszékének vezetője, kurd részről Zidan Bradosty, a Szaladin Egyetem Régészeti Tanszékének vezetője irányítja. 

Ahogy azt Major Balázs az MTI-nek elmondta, az Erbili kormányzóság területe több nagy közel-keleti civilizáció metszéspontjában található. "A világtörténelem egyik legfontosabb bölcsőjének számító termékeny félhold területéhez tartozik, így az ott végzett kutatásokat mindig kiemelt nemzetközi figyelem övezi" - emelte ki a program jelentőségét a magyar régész.

Ismertetése szerint zord, de festői hegységláncok által tagolt vidékről van szó, egyedül a főváros, Erbil helyezkedik el a mezopotámiai-síkság szélén. E barátságtalan tájon élnek a kurdok, akik történelműk folyamán többnyire a hegyi váraikból ellenőrizték az átmenő forgalmat. "A középkori és kora újkori Kurdisztán talán legfontosabb emlékcsoportját ezek a várak jelentik, amelyek szinte teljesen kutatlanok, így komoly új ismeretanyagot rejtenek" - jegyezte meg Major Balázs.

Major Balázs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régészeti tanszékének vezetője az erbíli citadellán

Az Erbiltől 60 kilométerre észak-keletre, egy hegygerincen álló festői Dvin váráról kevés forrás áll a rendelkezésre, ezért is nagyon fontos, hogy történelmében először régészeti kutatásokat végezzenek. A ma látható építmények többségét a korábbi feltételezések a 15-16. században emelték, de az első kutatások alapján nagyon valószínű, hogy az erődítésnek vannak korábbi időszakokhoz köthető részei is.

"A Kurdisztáni Regionális Kormány Régészeti Főigazgatósága a várnak és környékének kutatására és teljes dokumentálására kért fel minket. Ez azonban nem pusztán egy egyszerű régészeti kutatás, a projekt ugyanis nagyszerű lehetőséget kínál az oktatási együttműködésre is Kurdisztán legrangosabb egyetemével. Magyar hallgatók szerezhetnek gyakorlatot az iraki Kurdisztánban, s kurd hallgatók vehetnek részt magyarországi tanszéki ásatásokban és egyéb képzési programokban. Terveinkben közös konferenciák és oktatócsere is szerepel, sokat tanulhatunk egymástól" - hangsúlyozta Major Balázs.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Magyarok kutatják a kurd történelem fontos helyszínét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra