Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Szvasztika is van Kazahsztán Nazca-vonalai között

2014. szeptember 24. 08:59

Több mint 50, a legkülönfélébb mértani alakzatokba rendeződő, talajba "vésett" rajzolatot - köztük egy szvasztikát - fedeztek fel kutatók Közép-Ázsiában, Kazahsztán északi részén. 

<

A hosszan elnyúló, változatos formájú geoglifák annyiból egyedülállóak, hogy ezek az első ilyen jellegű ismert vésetek az ázsiai ország területéről, ám korántsem az egyedüliek a világon: elég csak a híres perui Nazca-vonalakat említeni (az újabbakról itt írtunk), de találtak már hasonló alkotásokat Oroszországban, Nagy-Britanniában, az Arab-félszigeten, sőt Brazíliában is.

A "kazahsztáni Nazca-vonalakat" a Google Earth program segítségével sikerült azonosítani. A 90-400 méter átmérőjű mértani formák között van számos négyzet, kör, kereszt, sőt az Eurázsiában ősidők óta ismert és széles körben használt szvasztika is. Kutatók elmondták, hogy az ábrákat a földön állva nehezen, inkább csak az égből lehet felismerni.

A kazah Kosztanaj Egyetem kutatói a litván Vilniusi Egyetem szakembereivel együtt vizsgálták a geoglifákat az elmúlt évben földradarral és légi fotókon, majd kutatásukról az Európai Régészeti Szövetség isztambuli éves tanácskozásán számoltak be. Mint elmondták, a legtöbb geoglifa földsánc, ám némelyiküket, például a szvasztikát, gerendákból ácsolták.

A véseteknél épületmaradványok, illetve tűzrakó helyek kerültek elő, ami arra utal, hogy rituális tevékenység folyt a területen - magyarázták a Kosztanaj Egyetem régészei, Irina Sevnina és Andrew Logvin, hozzátéve, hogy az ókori törzsek tagjai a földterület fölötti tulajdonjogukat jelölték meg ily módon. Hogy kik, egyelőre nem ismert, ahogy az sem, hogy miért mértani ábrákat készítettek e célra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Szvasztika is van Kazahsztán Nazca-vonalai között

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra