Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Három lovával temették el a trák uralkodót

2014. augusztus 14. 10:06 MTI

Egy trák király sírját, benne egy egyiptomi alabástromból készült urnát fedeztek fel régészek Bulgáriában. Az időszámítás szerinti első században élt bésszosz (egy trák törzs) uralkodót három lovával együtt temették el. A feltehetőleg Egyiptomból hozott alabástrom urna csontokat és egy liter folyadékot tartalmaz. Azt, hogy ez a folyadék vér és olaj, vagy bor és víz keveréke-e, egyelőre vizsgálják.

<

A sír helyéről és a temetkezési módról arra következtetnek a szakértők, hogy a bésszoszok ókori trákiai népcsoport egyik uralkodójának nyughelyére bukkantak. A sír Plovdiv megyében, a Bulgáriai déli részén található Novo Szelo falu közelében található.

A bésszoszok - más trák törzsekkel, például az odriszokkal szemben - ellenálltak a rómaiaknak. Az i. e. 4. és az i. sz. 3. század között több trák törzs telepedett le és népesítette be Délkelet-Európa nagy területeit. A sírra a bésszoszok egykori fővárosától nem messze bukkantak.

Az időszámítás szerinti első században élt bésszosz királyt három lovával együtt temették el - közölte a bTV televízió. A feltehetőleg Egyiptomból hozott alabástrom urna csontokat és egy liter folyadékot tartalmaz. Azt, hogy ez a folyadék vér és olaj, vagy bor és víz keveréke-e, egyelőre vizsgálják - közölte a plovdivi régészeti múzeum vezetője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Három lovával temették el a trák uralkodót

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra