Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sámán-hangszert tettek a türk harcos sírjába

2014. augusztus 12. 12:45

Türk harcos 7. századi sírját fedezték fel régészek Kazahsztán keleti részén, az Altáj-hegységben, ahol megtalálták a sámánok ősi hangszerét, a kobizt is.

<

Kazah régészek az Altáj-hegységben, a kelet-kazahsztáni Oblasztban érintetlen temetkezési helyet tártak fel. A sírban egy negyvenes éveiben elhunyt türk előkelő aludta örök álmát. Magas társadalmi státusára utal sírmelléklete, amelyben sisakot, tegezt, kardot, szablyákat és egy nyílvesszőt találtak, továbbá eltemették mellé lovát is, méghozzá aranyhámmal és -kantárral.

Lovas és lova

De ami ennél is érdekesebb: előkerült egy hangszer, amely leginkább az ősi kazah-türk kobizra hasonlít. A kobiz a kazahok húros, pengetős hangszere volt, és a sámánok, illetve gyógyítók használták. A legenda úgy tartja, hogy a kobiz és zenéje elűzi a rossz szellemet, a betegséget és a halált. Két húrja lószőrből készült, belülről pedig kecskebőrrel vonták be.

A türk harcos csontjai

A türk harcos maradványait a Türk Akadémia szakemberei további vizsgálatoknak vetik alá, hogy megállapítsák a csontok pontos korát. A megmaradt leleteket - köztük a kobizt - konzerválják és elemzik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sámán-hangszert tettek a türk harcos sírjába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra