Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Török előkelő sírját találták meg Kazahsztánban

2014. augusztus 6. 18:15

Egy nemzetközi kutatócsapat egy előkelő török harcos 6-7. századi sírját tárta fel a kazahsztáni Akmolai terület (oblaszty) északi részén.

<

A kazah, orosz és olasz régészekből álló csapat két ősi halmot tárt fel július végén a kazahsztáni Akmolai terület északi részén; ezek egyikében egy török harcos aludta örök álmát. A nyírfakéregben talált emberi maradványok mellett a szakemberek vasból készült nyílhegyeket, egyéb fegyvereket és bronz fülbevalókat is felfedeztek.

A másik halom rituális temetkezést rejtett, itt egy korsóra, illetve lócsontokra bukkantak. A hátast felszerszámozva temették el, mivel a sírban egyéb, a lovagláshoz szükséges leletek is - nyereg, kengyel - előkerültek. Ez a szokás azt mutatja, hogy a sírban egy előkelő nyugodott, a nomádok mellé ugyanis ritkán temették el lovaikat.

"Ez a harmadik ásatási szezonunk idén, eddig négy sírt tártunk fel. Az első kettő úgynevezett kenotáfium, azaz üres síremlék, emléksír, ahova nem temettek csontokat. Reméljük, hogy további leletek várnak felfedezésre az általunk jelenleg vizsgált két temetkezési helyen" - adott bizakodásának hangot Alekszej Szviridov, a L.N. Gumilyov Eurázsiai Nemzeti Egyetem régésze.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Török előkelő sírját találták meg Kazahsztánban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra