Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Feltártak egy szarmata kori települést 

2014. június 13. 11:18 MTI, Múlt-kor

Késő szarmata kori települést tártak fel régészek Békéscsabán, a mezőberényi út mellett. A szarmaták kései korszakából eddig kevés lelet került elő, a békéscsabai szarmata falu egy részét a városi hulladéklerakó bővítése során tárták fel - tájékoztatta Bácsmegi Gábor régész az MTI-t.

<

A Munkácsy Mihály Múzeum munkatársa elmondta, a 4. és az 5. században bevándorló germán törzsek beolvasztották a szarmatákat, így ebből a korszakból csak kevés lelet maradt fenn.

A szarmata település helye ismert volt, a nyolcvanas években találtak rá, feltárására azonban eddig nem került sor. Ismeretlen volt a kora és a település szerkezete is. Az ásatások a héten fejeződnek be. A régészeti vezető elmondta, hogy a megelőző feltárásokat januárban végezték a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központjának koordinálásával.

Kattintson a képre és nézegessen további képeket az ásatásról!

A feltárás a szarmata kori falu észak-nyugati szélét, mintegy 1500 négyzetmétert érint. A leletek szerint a faluban élők mezőgazdasági tevékenységet folytattak, gabonát termeltek és állatokat tartottak. Az ásatások során rábukkantak a település gazdasági központjára, ahol terménytárolónak használt vermeket és gödröket, valamint őrlésnél használt malomkődarabokat, juh-, marha- és kecskecsontokat találtak.

Előkerült egy egészen ép, több mint másfélezer éves kutyakoponya és néhány, földbe ásott lakóház darabjai. A leletek között van több, különleges edényformára utaló cserépdarab, közülük néhány alkalmas a teljes helyreállításra. A leleteket a tervek szerint a Munkácsy Mihály Múzeumban mutatják majd be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Feltártak egy szarmata kori települést 

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra