Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kambodzsa visszakapja a templomi harcos szobrát

2014. május 8. 16:54

Kambodzsa visszakapja a Koh Ker-i tempolmegyüttes egyik ősi szobrát a pasadenai Simon Norton Múzeumtól. A 10. századi műkincset az 1970-es évek véres kambodzsai polgárháborúja idején mozdíthatták el a helyéről.

<

A kezét és lábát vesztett, életnagyságú mészkőfigura, a "templomi harcos" szobra már csaknem négy évtizede látható a pasadenai múzeumban. A 152 centiméteres alkotás a hindu mitológia egyik központi történetének, a Durjódhana és Bhíma közötti viadalnak az egyik szereplőjét, Bhímát ábrázolja.

A Simon Norton Múzeum munkatársai már találkoztak a kambodzsai állam képviselőivel. A szobrok visszaadása "baráti gesztus, melyet kambodzsai vezetők kivételes és megtagadhatatlan kérésére teszünk: segítséget kértek tőlünk a nemzet lelki épségének helyreállítására" - olvasható a múzeum közleményében.

A Simon Norton Múzeum a Bhíma-szobrot 1976-ban vásárolta egy jó hírű New York-i műkincskereskedőtől, ám az 1970-es évek háborús viszonyai miatt nem világos, mi történhetett a szoborral, mielőtt a kereskedőhöz került - írta a múzeum. Kambodzsa úgy véli, az alkotást az ezeréves Praszat Csen templomból lopták. A visszajuttatás körülményeiről később adnak tájékoztatást. A megállapodás része, hogy Kambodzsa időszakosan más ősi szobrokat kölcsönöz a múzeumnak - áll a közleményben.

A Praszat Csen templom összes szobrának visszaszerzésére tett erőfeszítésekben jelentős előrelépés a Bhíma-szobor átadása. A Koh Ker-i Praszat Csen templomból a hetvenes években elrabolt hatalmas kőtábla kilenc alakját kívánják újraegyesíteni egy új múzeumban. A kilenc figura közül ketten küzdenek, heten a viadal nézői. Szakértők szerint a szobrokat a polgárháború idején levágták a talapzatukról, néhányukat kicsempézték az országból, és végül külföldi magángyűjteményekben vagy múzeumokban kötöttek ki. A szoborcsoport három nézőfiguráját júniusban már visszaadta a New York-i Metropolitan Múzeum.

A Sotheby's aukciósház Durjódhana szobrának visszaadásába egyezett bele. A műkincset 2011-ben vették fel a katalógusukba, miután a korábbi belga tulajdonos özvegye aukcióra ajánlotta fel. Később az aukciós ház visszavonta a műtárgyat a katalógusból és tavaly megállapodott a műkincs visszaszolgáltatásáról, ezzel rendezték az Egyesült Államokban ellenük indított pert.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kambodzsa visszakapja a templomi harcos szobrát

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra