Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

300 éves abakuszgyűrű segítette a kínai kereskedőket

2014. március 21. 08:51

A mindössze 1,2 centiméter széles, Kínában feltárt 17. századi gyűrűre egy, már az ókorban is használatos számolóeszközt, ún. abakuszt erősítettek.

<

A kínai Csing-dinasztia (1644-1911) kereskedőit egy ötletes 17. századi találmány segíthette a számolásban. Egy mindössze 1,2x0,7 centiméteres gyűrűre egy ókori számolóeszközt, abakuszt szereltek. Hét rúdján összesen 49 golyó kapott helyet; mivel az "ékszer" nagyon apró, szinte lehetetlen lenne ujjal mozgatni a golyókat, így a szakértők szerint egy pálcika segítségét vették igénybe.

A gyűrű, amelyet a kínai abakusz néven emlegetnek (kínai nevén: csuszuan) egyenlőre ismeretlen eredetű, a szakértők csak találgatni tudnak, hogy kihez köthető. Egy elmélet szerint a híres matematikus, Cseng Tavej (1533-1606) lehetett a feltalálója.

Egy átlagos abakusznak tíz rúdja van, amelyen kilenc-kilenc golyó található, az egy rúdra beállított számú golyó pedig a helyi érték mennyiségét jelöli. Az ókori számolóeszköz egy korai változata már az i. e. 3. évezredben is feltűnt Mezopotámiában, azonban egy elmélet szerint Kínában találták fel; első írásos említése az i. e. 14. századból való, a legrégibb ázsiai régészeti lelet pedig több mint háromezer éves. Európában már Hérodotosz is megemlítette a használatát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

300 éves abakuszgyűrű segítette a kínai kereskedőket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra