Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hova temessék III. Richardot?

2014. március 14. 10:17

Több mint öt évszázaddal az után, hogy életét vesztette a bosworthi csatában, III. Richard, Anglia középkori uralkodója egy újabb háborúskodás középpontjába került: ezúttal leszármazottai azért viaskodnak, hova temessék el a York-ház utolsó királyának 2012-ben megtalált maradványait.

<

Jelenkori leszármazottai, akik a Plantagenet Szövetségbe tömörültek, azt kérték Anglia felső bíróságától, hozzon döntést azokról a tervekről, amelyek alapján ősük maradványait Leicesterben temetnék el újra, abban a városban, amelynek egyik parkolójában két éve megtalálták a király csontjait.

A Plantagenet-utódok szerint a brit igazságügyi minisztérium ésszerűtlenül döntött, amikor engedélyt adott Leicesternek arra, hogy világhírű katedrálisában temessék el III. Richardot, és azzal érvelnek, hogy Anglia utolsó Plantagenet-királyának végső nyughelyéről konzultációt kellene indítani a közvélemény körében.

"Igen is fontos az, hogy mi történik, amikor azonosítják azt az egyetlen királyt 1066 óta, akinek maradványait korábban nem azonosították. Nem szabad a véletlenre, hóbortra, vagy kereskedelmi érdekekre bízni" - érvelt a bíróságon tartott kétnapos meghallgatás első napján, csütörtökön Gerard Clarke, a szövetség ügyvédje.

III. Richard maradványainak megtalálása 2012-ben az utóbbi évek legszenzációsabb angol régészeti felfedezése volt. A csontokra közel ahhoz a helyhez bukkantak rá, ahol 1485-ben a rózsák háborúját lezáró bosworthi csatát vívták. Itt ölték meg az utolsó angol királyt.

Leicester város önkormányzata egy négymillió fontból megvalósuló látogatóközpont tervével állt elő, ezt a maradványok felfedezésének helyén építenék fel. A Plantagenet-utódok azonban azt akarják, hogy ősüket Yorkban, 26 hónapos uralkodásának északi hatalmi központjában temessék el. Ezért indították el a bírósági eljárást. Tavaly mintegy 100 ember vonult fel Yorkban a királyi temetés támogatására.

A rózsák háborúja a két rivális dinasztia - a York-házat szimbolizáló fehér rózsa és a Lancaster-házat szimbolizáló vörös rózsa - szembenállásáról kapta nevét, harcaik mintegy 30 éven át tartottak. III. Richard az angol történelem egyik legellentmondásosabb személyisége: néhányan fenevadnak tartják, aki nem riadt vissza rokonai meggyilkolásától sem, hogy trónra léphessen, mások azt állítják, hogy ellenségei festették róla igaztalan képet, William Shakespeare drámájában hatalomimádó púposnak festette le.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hova temessék III. Richardot?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra