Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

160 évvel később tett közzé hibaigazítást a The New York Times

2014. március 6. 11:26 MTI

Több mint 161 évvel Solomon Northupról szóló cikkének megjelenése után a The New York Times hibaigazítást tett közzé kedden, amiért kétszer is hibásan írta le a rabszolgának eladott hegedűs vezetéknevét 1853. január 20-ai cikkében.

<

A vasárnap Oscar-díjat kapott 12 év rabszolgaság című film alapjául szolgáló történetet a rabszolgának eladott afroamerikai féri életéről az amerikai napilap annak idején Northup 1853-as szabaddá válása után ismertette. A cikkben kétszer is elírták vezetéknevét, egyszer Northropnak, máskor Northrupnak. A hiba csak most derült ki, azt követően, hogy egy olvasójuk az archív anyagok közül előkereste az eredeti cikket, és a hibát világgá kürtölte a Twitter mikroblogon.

Az amerikai napilap cikke 1853-ben nem sokkal azelőtt jelent meg, hogy a szabadnak született férfi - apja felszabadított rabszolga volt - közzétette emlékiratait elrablásáról és 12 évi rabszolgaságáról. Ebből a memoárból írta John Ridley a 12 év rabszolgaság című film forgatókönyvét, amelyet Steve McQueen brit rendező vitt filmvászonra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

160 évvel később tett közzé hibaigazítást a The New York Times

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra