Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rábukkantak az Enigma kódja megfejtőjének érettségijére

2014. február 13. 11:17 MTI

A nyugat-lengyelországi vajdasági székváros, Poznan állami levéltárában rábukkantak a neves XX. századi lengyel matematikus, az Enigma német rejtjelező gép kódjának egyik megfejtője, Henryk Zygalski (1908-1978) érettségi bizonyítványára - közölte honlapján szerdán a levéltár.

<

Az Enigma kódjának, a Harmadik Birodalom egyik legféltettebb titkának alapjait három lengyel matematikus, Marian Rejewski, Jerzy Rózycki és Henryk Zygalski fejtette meg 1933-ban, és ezzel jelentős mértékben elősegítették brit kódfejtők későbbi munkáját. Sokan ezt tartják a legjelentősebb lengyel hozzájárulásnak a szövetségesek második világháborús győzelméhez.

1939 júliusában, a világháború küszöbén Lengyelország eljuttatott egy-egy Enigmát szövetségeseinek, Franciaországnak és Nagy-Britanniának. A német haditervek ismerete, a rejtjeles táviratok megfejtése nagyban hozzájárult az angliai csata megnyeréséhez, az afrikai és olaszországi hadjárat és a normandiai partraszállás sikeréhez.

A lengyel levéltárosok véletlenül, egy egészen más kutatással összefüggésben találtak rá az 1926-os dokumentumra, amely azt bizonyítja, hogy a későbbi tudós már iskolás korában is élen járt a matematikában. A Mária Magdaléna Gimnázium érettségi bizonyítványában e tárgyból "kiváló" minősítést kapott, akárcsak hittanból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rábukkantak az Enigma kódja megfejtőjének érettségijére

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra