Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Eladja Miró-gyűjteményét Portugália

2014. február 4. 17:37 MTI

A portugál kormány áruba bocsátja Joan Miró (1893-1983) spanyol szürrealista festő és szobrász 85 alkotását, amely egy csődbe ment nagybank államosítása útján került a birtokába.

<

A műalkotásokat egy kedd este kezdődő kétnapos árverésen kínálja megvételre Londonban a Christie's aukciósház, amely arra számít, hogy a licit akár 30 millió font (több mint 11 milliárd forint) bevételt is hozhat. Egy lisszaboni bíróság kedden délelőtt elutasította a portugál főügyészség és az ellenzéki szocialisták beadványát, amellyel az utolsó pillanatban le akarták állíttatni az értékes műalkotások "elkótyavetyélését".

Az árverezőház szerint ez lesz "a valaha is tartott egyik legnagyobb és legimponálóbb aukció a művész alkotásaiból". A kalapács alá kerülő művek között szerepel Miró egyik fő műve, a Nők és madarak című olajfestmény, amelyért a Christie's 4 és 7 millió font (1,5-2,6 milliárd forint) közötti leütési árat vár.

A katalán művész eddigi legdrágább alkotása, a Festmény (Kék csillag) című festmény 37 millió dollárért (8,5 milliárd forint) kelt el 2012-ben. Sokan szerették volna, ha a műkincsek Portugáliában maradnak, ezrek írtak alá egy erre vonatkozó internetes petíciót.

Joan Miró művészettörténeti jelentősége teljességgel vitathatatlan, és Portugáliában nem létezik hasonló vagyoni és művészi értékű gyűjtemény sem tőle, sem az adott korszak más alkotójától - hangoztatták a szocialista parlamenti képviselők.

Egy Miró-festménykollekció gazdagságot generáló művészi együttes bárhol a világon, pláne egy olyan turisták által látogatott országban, mint Portugália - hangsúlyozta a portugál múzeumok szövetsége.
Minden hiába, a kormány leszögezte, hogy "Portugália számára nem prioritás megtartani egy ilyen volumenű gyűjteményt egy 20. századi spanyol festőtől".

A műgyűjtemény 2008-ban került köztulajdonba, amikor államosították a Banco Portugues de Negocios bankot. A nemzetközi gazdasági válság és csalárd műveletek okozta csődje legkevesebb 3,4 milliárd eurójába (105 milliárd forint) került a portugál adófizetőknek.

A csődbe ment bankok műgyűjteményének állam általi áruba bocsátása nem ritka a világban, így történt ez az amerikai Lehman Brothers, a négy nagy ír magánbank közé tartozó Bank of Ireland és dél-koreai takarékpénztárak szanálásakor is. Magát Portugáliát 2011-ben egy 78 milliárd eurós (24 220 milliárd forint) nemzetközi mentőcsomag mentette meg a fizetésképtelenségtől.

UPDATE: Időközben bejelentették, hogy alig valamivel az aukció kezdete előtt a politikai és jogi vita miatt lefújta a Christie's aukciósház a portugál kormány birtokában lévő 85 darabos Miró-gyűjtemény kedd estére és szerdára kitűzött londoni árverését. "A bizonytalan jogi helyzet miatt nem tudjuk garantálni a művek biztos eladását" - jelentette ki a ház. A bíróság ugyanis azt is kijelentette, hogy bár az aukciót nem állítja le, a művek Londonba küldését lehetővé tévő döntéseket nem megfelelő körültekintéssel hozták meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Eladja Miró-gyűjteményét Portugália

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra