Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Nőt rejthet a III. Richard mellett talált ólomkoporsó

2013. október 18. 15:28

Mégsem egy középkori lovagot, hanem egy nő csontjait rejtheti az a rejtélyes ólomkoporsó, amelyet néhány méterre találtak III. Richard sírjától – közölték brit régészek.

<

Mint ahogy arról többször beszámoltunk, III. Richard régóta elveszettnek hitt csontjait tavaly augusztusban, egy leicesteri parkoló alatt találták meg brit régészek. Az 1485-ös bosworth-i csatában elhunyt királyt sebtében temették el a ferences rendi Grey Friars templomban, az épületet azonban a 16. században lerombolták, így a csontokkal együtt nyoma veszett. A Leicesteri Egyetem később DNS-vizsgálatot végzett, és az eredményeket összevetette III. Richard leszármazottainak genetikai anyagával, amely során bizonyítást nyert, hogy a csontok valóban a királyé voltak.

A régészek több sírt is találtak III. Richard maradványai mellett, köztük egy rejtélyes kőkoporsót, amelyben a fedél felnyitása után egy ólomkoporsóra bukkantak. A külső, kőből készül koporsó 2,1 méter hosszú, egyik végén 60, a másikon pedig 30 centiméter széles, és nyolc ember kellett hozzá, hogy ki tudják emelni az ólomkoporsót.

A Leicesteri Egyetem szakértői eleinte úgy gondolták, hogy „lakója” az 1356 és 1362 között elhunyt középkori lovag, bizonyos Sir William de Moton volt, de felmerült, hogy a csontok a Grey Friars két egykori vezetőjének egyikéé, Peter Swynsfeldé vagy William of Nottinghamé lehetnek. A kutatásban váratlan fordulat következett be, miután kiderült, hogy az illető valószínűleg nő. Ennél pontosabbat egyelőre nem lehet tudni, mindenesetre az ólomkoporsó magas társadalmi státusra vall - talán a templom egyik jótevőjéről van szó.

A leletet augusztusban szállították el a New Street-i lelőhelyről, majd a Leicesteri Királyi Kórházba vitték, hogy megvizsgálják, maradt-e bármilyen szövet a koporsóban. A lábnál található apró nyílásnál elhelyezett endoszkóp kamera azt mutatta, hogy csak a csontok és a haj vészelte túl az idők viharait. A koporsót visszavitték az egyetemre, itt kinyitották, majd kiemelték a csontvázat; jelenleg a csonttani vizsgálat eredményeire várnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Nőt rejthet a III. Richard mellett talált ólomkoporsó

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra