Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hunok Ulánbátorban

2013. szeptember 24. 11:59 Obrusánszky Borbála

A mongol fővárosban, Ulánbátorban értékes ókori leletek kerültek napvilágra. A szenzációs felfedezés alapján úgy tűnik, hogy a területet nemcsak a 18. század végétől lakják, hanem hunok 2200 évvel ezelőtt is éltek a környéken.

<

Véletlen felfedezés

A főváros Szonginohajrhan kerületén belül, a Zuunszalaa nevű körzet egyik utcájában 29 hun-kori sírt fedeztek fel. A Mongol Állami Egyetem egyetemistái és régészei idén júniusban siettek ki az ásatási területre és megmentették az utcán feltáruló értékes leleteket. Az eddigi vizsgálatból ismert, hogy hun közrendű sírok kerültek napvilágra. A nyár folyamán először régészhallgatók tisztították meg az előkerült temetkezési hely környékét, és előkészítették azokat az ásatásra. Az eddigi vizsgálat alapján a környékről 2200 évvel korábban élt közrendű emberek nyughelyei kerültek elő, de a kutatók abban reénykednek, hogy a környék alapos vizsgálata után további sírok is feltárulhatnak.

A feltáró munkát nagyban nehezíti, hogy az értékes ókori leletek egy népes utcában tárultak fel, egy részüket azért nem tudják megvizsgálni, mert az ott élő mongolok a sírok fölé építkeztek. A szakemberek úgy vélik, hogy néhány temetkezési helyre házakat, vagy éppen mellékhelyiséget emeltek, ezért talán még sok, eddig feltáratlan sírt is rejthet a föld. A szakminisztérium segítségével eddig tíz temetkezési helyet sikerült szigorú állami védelem alá helyezni, annak feltárását szeptember végéig be akarják fejezni, a tovább 15 sír helyzetét is még ebben a hónapban rendezni kívánják. Miután azon az utcán nagy az autóforgalom, ezért gyorsan meg kell kezdeni a leletmentő ásatásokat. Az ingatlanokon belüli feltáró munkákra anyagi fedezetet keresnek, hogy a jövő évben azokat is ki tudják ásni. A mongol szakminiszter, C. Ojungerel ígéretet tett rá, hogy erre forrást fognak biztosítani.

Az eddigi eredmények

Szeptember hónap folyamán két sírt teljesen feltártak és a leleteket összegyűjtötték. Sajnos kiderült, hogy sok nyughelyet a sírrablók már korábban kifosztottak, a mongol régészek szerint ilyen cselekményekre általában közvetlenül a temetést követően került sor. Szerencsére némelyikből csak az értékesnek vélt tárgyakat vitték el, az emberi csontok épen kerültek elő. Az egyik megbolygatott sírból egy medencecsont és egy koponya került elő, amelyiknek az orra megsérült. Az előzetes vizsgálat szerint egy felnőtt férfi volt. A másik sírban szintén egy felnőtt férfi csontjait találták meg, akinek a teljes állkapcsa, a koponyája és egy bal oldali szuvas foga épen vészelte át az évszázadokat.

A koponyacsontból látható, hogy ő betegségben hunyt el. A harmadik kifosztott sír kutatása még nem zárult le, így onnan még nem ismertek a leletek. Vélhetően a mongol szakemberek komoly vizsgálatot végeznek a csontokon, és DNS-mintát is vesznek belőle, hogy megállapítsák, mongolid vagy europid emberről van-e szó. Az eddigi vizsgálatok alapján ismert, hogy az ország területén vegyesen éltek a két nagy embertípus képviselői.

Hun temetkezési szokás

Mongóliában több tucat hun sírt tártak fel az utóbbi évtized során, ezért a régészek jól ismerik a hun temetkezési szokásokat. Megállapították, hogy a szinte minden esetben a halottakat koporsóban helyezték örök nyugalomra. Az előkelők kettős koporsóba temetkeztek, a közrendűek pedig az egyszerű fa koporsón belül egy „kerítést” készítettek, talán azzal akarták utánozni az előkelők temetkezési szokását. Míg az arisztokraták sírgödre 18-20 méter mélyen volt, addig a közrendűek sírjai körülbelül 2-3 méter mélyen helyezedik el. A hun sírokban általában a halottal együtt eltemettek egy bronztükröt, nyakláncot vagy nyakéket, csonttárgyakat, például fésűt, ezenkívül kerámiát, facsészét. A sírokban a legfontosabb lelet egy zsákba rejtett gabonamag volt.

Az egyik megbolygatott ulánbátori sírnál arra lettek figyelmesek a régészek, hogy a koporsó egyik felében gyűltek össze a csontok, ami annak köszönhető, hogy amikor a sírrablók felnyitották a koporsó fedelét, a csontokat a láda egyik részébe dobálták, az értékesnek vélt tárgyakat pedig magukkal vitték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Hunok Ulánbátorban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra