Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megtalálták a brazil császár fogkeféjét

2013. szeptember 23. 10:38 MTI, Múlt-kor

Kétszázezer 17-19. századi lelet, köztük II. Péter brazil császár fogkeféje került a felszínre a Rio de Janeiro-i metró bővítése előtt megkezdett leletmentő ásatás során.

<

Több mint kéttucat régész és történész kezdte meg az ásatási munkálatokat tavaly márciusban Rio északi részén. A terület – amely egykoron mészárszék volt – a volt császári palota mellett található, és az uralkodói család szemétlerakójaként szolgált. Claudio Prado de Mello ásatásvezető régész tájékoztatása szerint a leletek feltűnően jó állapotban kerültek elő. Némely szinte érintetlen volt, s több tárgyat is egy darabban találtak meg a szakemberek.

A Brazíliát 1831 és 1889 között irányító II. Péter elefántcsontból faragott fogkeféje megbarnult, sörtéi elenyésztek, de még mindig jól olvasható rajta gazdájának neve: „Őfelsége, a Brazil Császár”. Előkerült Mária Pia portugál királyné (1847-1911) bödöne is; ebben egykor mentolos fogkrém lehetett, amelyet egy európai vegyész készíthetett a királynénak.

A lelőhelyről tucatnyi, épségében megmaradt üveg- és kerámiapalack került elő; ezekben a császári családnak szánt, Európából importált víz lehetett. Hat palack még mindig zárva van, a bennük lévő folyadékokat laboratóriumban fogják azonosítani. A munkálatok során tucatnyi pénzérme, pipa, illetve egy aranygyűrű is előkerült.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megtalálták a brazil császár fogkeféjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra