Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kipottyanhat a történelem a tantervből Írországban

2013. június 17. 14:59

Kiverte a biztosítékot az ír történelemtanárok között az a hír, miszerint a kormány azt fontolgatja, hogy kiveszi a kötelezően oktatandó tárgyak közül a történelmet az 5-8. évfolyamosok tantervéből.

<

„Nagyon aggasztó a jövőre nézve” – fogalmazott Diarmaid Ferriter, a University College Dublin (UCD) történelemprofesszora azt követően, hogy kiderült: az ír kormány kivenné a kötelező tantárgyak közül a történelmet az 5-8. osztályosok tantervéből. (Írországban a középiskola két ciklus szerint van felosztva, az egyik a „Junior Cycle” a 12-15 éves korú gyerekek számára, ami 5-8. osztályig bezárólag működik, a mostani döntés őket sújtaná.)

Az ír törvényhozás, az Oireachtas oktatási bizottsága előtt megjelent az Írországi Történelemtanárok Szövetsége delegációja, amely „mélységes aggodalmának” adott hangot a tervet illetően, mivel a junior cycle időszakára szóló, várhatóan 2017-ben életbe lépő új tanterv nem tenné kötelezővé a történelem oktatását.

Az oktatásügyi hivatal részéről Breda Naughton igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, mondván, amellett, hogy a tantárgyat a kínai, zsidó tanulmányok, a vallástörténet és egyéb tudományok "lefedik", „nagyon nehéz elképzelni, hogy az iskolák nem fogják tanítani a történelmet”, és reményét fejezte ki, hogy az iskolák többsége a tantárgy oktatása mellett dönt. Ma egyébként az ír általános iskoláknak mindössze 52 százaléka tanít kötelezően történelmet, a tanulók 90 százaléka azonban már a junior cycle időszaka alatt találkozik a tantárggyal.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kipottyanhat a történelem a tantervből Írországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra