Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titkolták Amelia Earhart repülőgépének felfedezését?

2013. június 17. 08:45

A 76 éve eltűnt amerikai pilótanő maradványainak és repülőgépének felkutatására alakult nemzetközi szervezet visszautasította annak a milliomosnak az állítását, aki szerint már 2010-ben is megvolt a gép, csak titokban tartották a világraszóló felfedezést, hogy minél több pénzt tudjanak kiszedni belőle.

<

Jogi adok-kapokba fordulhat a 76 éve eltűnt amerikai pilótanő, Amelia Earhart körüli rejtély. Egy amerikai milliomos a múlt héten ugyanis pert indított a repülőgép roncsának felkutatására alakult nemzetközi szervezet, a The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) és vezetője, Richard E. Gillespie ellen, amiért szerinte úgy csaltak ki tőle tavaly 1 millió dollárt, hogy közben már rég tudták, hol fekszik a Lockheed Electra típusú gép.

A Timothy Mellon által benyújtott keresetben az áll, hogy a TIGHAR már 2010-ben elkészítette a roncsot ábrázoló víz alatti felvételeket, de félretájékoztatta a wyomingi férfit, hogy még több pénzt csikarjon ki tőle a kutatás további finanszírozása érdekében. A szervezet természetesen tagadta az ellene felhozott vádakat; ügyvédjük útján közölték, tiszteletben tartják Mellon véleményét, de szerintük semmilyen szakértői vélemény nem tudja alátámasztani következtetését.

Amelia Earhart akart lenni az első nő, aki körberepüli a Földet. Kétmotoros Lockheed gépével, Fred Noonan navigátorral az oldalán 1937. június 1-jén hatalmas médiafelhajtás közepette indult útnak Miamiból a csendes-óceáni Howland-sziget felé. A felhős ég miatt azonban nem tudtak a csillagok alapján tájékozódni, Earhart az indulás után hét és fél órával közölte, hogy fogy az üzemanyag, nem sokkal később pedig a rádiókapcsolatra panaszkodott. Utolsó üzenetét nyolc és háromnegyed órával az indulás után küldte, majd megszakadt a kapcsolat. Earhartot 1939-ben nyilvánították hivatalosan halottá. A pilóták sorsáról ma sem tudni biztosat: a legkézenfekvőbb magyarázat, hogy elfogyott az üzemanyaguk és a tengerbe vesztek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Titkolták Amelia Earhart repülőgépének felfedezését?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra