Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elismerte felelősségét a vörös khmerek főideológusa

2013. május 30. 12:55 MTI

Elismerte felelősségét csütörtökön Kambodzsában a bíróság előtt az indokínai országban a 70-es években kétmillió ember halálát okozó vörös khmer rezsim főideológusa.

<

"Vezetőként el kell ismernem felelősségemet a hazámnak okozott károkért" - mondta a háborús bűntettekkel, népirtással és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt, 86 éves Nuon Chea. "Legmélyebb részvétét" fejezte ki a tárgyalóteremben megjelent tanúknak, a vörös khmer rezsim áldozatául esett emberek hozzátartozóinak.

Tagadta ugyanakkor, hogy elkövette volna a terhére rótt bűncselekményeket. Mint mondta, ő a propagandáért és az oktatásért felelt, a végrehajtás nem az ő feladata volt, nem volt mindenről tudomása. A főideológussal együtt a vádlottak padján ül egy másik egykori vörös khmer vezető, Khieu Samphan. A 81 éves volt államfő azt állította, hogy nem tudta, milyen szenvedésen ment keresztül a kambodzsai nép a vörös khmerek uralma alatt.

Az 1998-ban elhunyt Pol Pot vezette vörös khmerek 1975 és 1979 közötti rémuralma idején csaknem negyedével csökkent Kambodzsa lakossága. Összesen kétmillióan haltak meg, több százezer embert kivégeztek, de sokan hunytak el a munkatáborokban és éhínségekben is. A vörös khmerek az önellátó agrártársadalom utópiáját akarták megvalósítani.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Elismerte felelősségét a vörös khmerek főideológusa

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra