Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A leggazdagabb kínaiak között Mao Ce-tung unokája

2013. május 10. 11:37 MTI

A kínai kommunista rendszer létrehozójának, Mao Ce-tung néhai kínai államelnöknek az unokája és annak férje is megtalálható a leggazdagabb kínaiak sorában, ami egy sor újabb felfedezésre és következtetésre vezette a kínai online közvélemény egy részét.

<

Kung Tung-mej és férje, Csen Tung-seng körülbelül 5 milliárd jüanos, vagyis több mint 815 millió dolláros vagyonukkal a 242. helyet foglalják el a New Fortune kínai pénzügyi magazin 2013. évi 500-as listáján. Csen egy pekingi központú, életbiztosítással foglalkozó cég elnöke, míg felesége fő részvényes ugyanott és vezető.

Kung Mao Ce-tung még élő gyermekének, Li Minnek a lánya. Li anyját, Mao második feleségét, Ho Ce-csent Mao nem sokkal a gyerek születése után Oroszországba küldte gyógykezelésre, s kislányát négyéves korában vitték utána. A gyerek 13 éves korában tudta meg, hogy Mao az apja, s tőle kapta akkor a Li Min nevet is.

Kung, az unoka 1992-ben végzett a Peking Egyetemen és ezt követően csatlakozott a biztosító céghez. Volt egy könyvesboltja is, amely a "kommunista kultúra" megőrzését szolgálta, s nagyapjáról négy sikerkönyvet is írt. A kínai online közösség most kapott az alkalmon és összevetette Mao Ce-tung egykori ellenszenvét és harcát a magántőke ellen, valamint "magántőkés" unokájának fényes sikerét. "Elárulta a proletárforradalom nagy tanítómesterét" - írta valaki gúnyosan.

A blogolók nem hagyták szó nélkül azt sem, hogy a párnak állítólag három gyermeke van, ami arra utal, hogy minden valószínűség szerint büntetlenül megsérthették a törvényeket, a központi egykepolitikát. A Mao-unoka friss felfedezése a leggazdagabbak névsorában ráirányította arra a jelenségre is a figyelmet, hogy a családi-politikai kapcsolatok, a befolyásos háttér az elhelyezkedésnél jelentős előnyt jelent, továbbá konkrétan az indulásnál általában 15 százalékos plusz jövedelmet. Ezt támasztja alá egy nemrégiben a pekingi Tsinghua Egyetem által végzett felmérés is.

A 2010 óta 19 egyetemen lefolytatott vizsgálat azt is megállapította, hogy a pénzügyi szektorban, az állami és szociális intézményekben, valamint a nemzetközi szervezetekben különösen is előnyben részesítik a jó összeköttetésekkel rendelkező érkezőket.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A leggazdagabb kínaiak között Mao Ce-tung unokája

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra