Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megjelent a szalézi szerzetesrend alapítójának emlékirata

2012. november 12. 10:58 MTI

Megjelent magyarul Bosco Szent János, a szalézi szerzetesrend alapítójának egyik legszemélyesebb írása Oratóriumi emlékiratok címmel. A könyvet a XIV. szalézi pedagógiai konferencián mutatták be a budai Várban - közölte a szalézi rend magyar tartományának sajtószolgálata szombaton.

<

Mint írták, a Don Bosco Kiadó által megjelentetett, életrajzi elemeket is tartalmazó kibővített kritikai kiadás bemutatja a rendalapító pedagógiai módszerének eszközeit és elveit, valamint "a szalézi karizmát". A kötetben a szerző papírra vetette, hogyan kezdte el szervezni fiatalon a ma már a világ minden pontján megtalálható szalézi nevelői keretrendszert, az oratóriumokat - tették hozzá.

Megjegyezték, a kötet Bosco Szent János korai gyermekkorától kezdve történeteken keresztül beszéli el a szalézi életmű alapjának létrejöttét, azt, hogy miként alakultak ki a fiatalokat játékosan nevelő oratóriumok. Úgy fogalmaztak: "Bosco Szent János nevelési módszerének alapja a megelőzés, ami nem csak a baj megelőzését jelenti, hanem abban a hatásversenyben való aktív részvételt is, ahol meg kell előzni a konkurenseket".

Tájékoztatásuk szerint jövőre ünneplik a szalézi rend magyarországi letelepedésének századik évfordulóját, a könyv pedig már a rendalapító 200. születésnapjának évét, 2015-öt készíti elő Don Pascual Chávez Villanueva rendfőnök ajánlása szerint.

Bosco Szent Jánost (1815-1888) Torinóban szentelték pappá, itt határozta el, hogy életét a szegény gyermekek segítésének és nevelésének szenteli. Az oratóriumnak nevezett intézményben 1842 februárjában húsz, 1846 márciusában már négyszáz fiú tanult. Az órákat eleinte a szabad ég alatt, Torino környékén sétálva, majd tantermekben, később lakásokban tartották.

IX. Piusz pápa támogatta és irányította Bosco Szent Jánost a szalézi rend megalapításában. Ő ajánlotta neki, hogy egyszerű öltözéket hordjanak, a lelki életben pedig hatékony, de nem túl bonyolult gyakorlatokat javasolt. A pápa beszélte rá a rendalapítót, hogy írja le emlékiratait, lelki örökségül hagyva a szaléziaknak.

A szalézi rend jelenleg két közoktatási intézményt tart fenn Kazincbarcikán, egyet-egyet pedig Nyergesújfalun és Óbudán, ezenkívül a szerzetesrend női ága, a Segítő Szűz Mária Leányai Mogyoródon működtet óvodát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megjelent a szalézi szerzetesrend alapítójának emlékirata

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra