Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Liszt és a kortárs francia zeneszerzők

2012. október 22. 13:09 MTI

Liszt Ferenc és a kortárs francia zeneszerzők kapcsolatáról nyílt kiállítás 2012. október 19-én a budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeumban a világhírű zeneszerző születésnapja alkalmából.

<

A 150 éve született Debussyről való megemlékezés hozta előtérbe Liszt és a francia zeneszerzők kapcsolatát. Liszt életének utolsó évében találkoztak, amikor Debussy római ösztöndíjas volt – mondta el Eckhardt Mária tudományos igazgató, a kiállítás kurátora.

Hozzátette: ennyi még nem késztette volna egy új anyag összeállítására, de a múzeum kottatára bővelkedik olyan értékes kottákban, amelyeket Lisztnek ajánlottak fiatal francia zeneszerzők. Ezért vélte úgy a kutató, hogy érdemes bemutatni ezt a kapcsolatot.

„A fiatal Liszt a francia zenei élet egyik főszereplője volt, ünnepelték mint zongoravirtuózt. Ám kevésbé volt egyértelmű zeneszerzői elfogadása, főként a francia operák motívumaira írt fantáziáit ismerték. 1866-ban bemutatták Párizsban az Esztergomi misét, ami hatalmas és sértő bukással járt. Liszt egyházi zenéje eltért attól, amit Párizsban akkoriban megszólaltattak, még olyan hívei sem értették, mint például Berlioz” – részletezte Eckhardt Mária.

A fiatalok között azonban voltak néhányan, akik felfedezték a maguk számára Lisztet. „Szívós munkával alapozta meg például Saint-Saëns, hogy húsz évvel később újra bemutassák Párizsban az Esztergomi misét, ezúttal óriási ünneplésben részesült a mű, akárcsak a Szent Erzsébet-legenda. Ez a magyarázata annak, hogy Saint-Saëns a többieknél nagyobb súlyt kap a kiállításon. Liszt viszonozta a francia komponista elismerését: kora legnagyobb orgonistájának tartotta Saint-Saëns-t, és előmozdította, hogy a francia fővárosban fanyalogva fogadott Sámson és Delilát Weimarban sikerrel mutassák be” – emelte ki a kutató.

Gounod, Massenet, Delibes műveit Liszt szívesen hallgatta, komoly barátságok fejlődtek ki, amelyeknek a dokumentumai, például Lisztnek szóló ajánlásokkal ellátott kották, levelek, fotográfiák példányai kerültek a tárlókba érmek, műsorlapok és gépzongora-tekercsek mellett.

Az egyik vitrinben Liszt és a pesti francia lap, a Gazette d'Hongrie cikke látható, a lap és a zeneszerző kapcsolata olyan érdekes, hogy akár külön kiállítás témája lehetne. Ebben cáfolta például, hogy antiszemita lenne.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Liszt és a kortárs francia zeneszerzők

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra