Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lefejezték Cromwell katonáit

2012. június 21. 10:36

Az írországi James Greennál folyó ásatások során emberi maradványokat találtak, amikről kiderült, hogy azok Oliver Cromwell Lord Protector katonáihoz tartoztak.

<

A felfedezést a múlt héten jelentették be, a leleteket Patrick Neary régész vizsgálja. „Úgy tűnik, hogy Cromwell (1599-1658) katonái közül hétnek is itt temették el a fejét. 1642-ben, a Ballinakill in Co Laois mellett vívott csatában ölték meg őket, majd a legközelebbi vásárnapon Kilkennyben, a Market Crossnál tűzték ki fejüket. Eddig két fejet találtunk meg” – közölte Neary.

Cromwell ebben az időben kezdte meg diadalmenetét, az entrée azonban nem sikeredett túl fényesre, igaz, a legendás hadvezér végül leigázta Skóciát és Írországot, majd a közös államszövetségben mint Lord Protector uralkodott 1653-tól 1658-ig; a Ballinakill in Co Laois melletti csatában 60 kormánypárti nézett farkasszemet 600 köztársasági katonával.

Az emberi maradványok mellett középkori agyagedények és egy régi vízelvezető csatorna került elő. A leleteket a feltárás után a dublini Nemzeti Múzeumba szállítják.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Lefejezték Cromwell katonáit

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra