Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megállíthatatlan az illegális kincsvadászat Egyiptomban

2012. május 17. 15:30

Az egyiptomi forradalom által teremtett káoszt kihasználva tolvajok özönlötték el az észak-afrikai országot, hogy megszerezzék Egyiptom fáraói örökségét. Az ősi templomok közelében és az elszigetelt sivatagi helyszíneken történő illegális ásatások becslések szerint a százszorosára nőttek az elmúlt 16 hónapban.

<

Miután az egyiptomi felkelés megdöntötte Hoszni Mubarak 29 éves uralmát, a biztonsági rendszer számos helyen összeomlott, a rendőrség egyszerűen felhagyott a munkával. A fosztogatási hullám betetőzéseként tavaly a régészeti raktárt is kirabolták, nem beszélve Kairó híres Egyiptomi Múzeumáról, az ország legnagyobb gyűjteményéről. A régészek és a régiségek védelmével foglalkozó hatóságok elszörnyedve állnak az esetek előtt, s igyekeznek mindent megtenni a csempészet megelőzése érdekében, miközben az európai és amerikai aukciós házak árverésein egyre több egyiptomi tárgy jelenik meg.

„A bűnözők annyira merészek lettek, hogy már a legjelentősebb területeken is – beleértve a gízai nagy piramisokat, az ehhez közeli egyéb építményeket, Luxor templomait – ásnak” – mondta Abdel-Rahim Hasszan vezérőrnagy, az idegenforgalomért és a régiségekért felelős rendőrkapitány. „Ez már nem a szegénység motiválta bűnözés. Ez a kapzsiságból fakad, amit tanult emberek irányítanak” – fűzte hozzá.

Egy olyan országban, amelynek civilizációját több mint ötezer éves homok fedi, az illegális ásatások már régóta problémát jelentenek. Rengeteg kincs lapul a föld alatt, azonban a biztonság elégtelen, a kincskeresések pedig gombamód szaporodnak: a Mubarak-ellenes felkelés 2011-es kezdete óta 5697 esetről tudnak, ami százszor több, mint az előző év számadatai az egyiptomi belügyminisztérium jelentése szerint.

Az ezzel kapcsolatos bűncselekmények száma is megnövekedett: 1467 tiltott régiségkereskedelmet és 130 külföldre történő csempészetet regisztráltak a hatóságok. Legalább 35 ember vesztette életét az illegális ásatások körüli incidensek során, amely számban benne foglaltatik az a tíz ember is, akiket Naga Hamadi városában idén márciusban élve eltemetett a rájuk ömlő föld, miközben kincsek után ástak. Többen a tolvajok közti heves viták során lelték halálukat; de ezek csak a rendőrség által már feltárt bűnesetek.

A minisztériumi tisztségviselők szerint a bűncselekmények számának megugrása a Mubarak elleni felkelés következtében összeomló bűnüldözési szervek számlájára írható. Az új hatalomnak pedig még nincs meg a „politikai tekintélye”, hogy megfelelő módon tudja kezelni a problémát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Megállíthatatlan az illegális kincsvadászat Egyiptomban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra