Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A fiatalokat is érdeklik a Stasi-iratok

2012. március 13. 10:41 MTI

Németországban egyre több fiatal érdeklődik a családjáról a volt NDK állambiztonsági szolgálatánál (Stasi) keletkezett dokumentumok iránt, 2012 első két hónapjában csaknem megkétszereződött az ilyen típusú iratbetekintés iránti kérelmek száma az előző év azonos időszakához képest.

<

Tavaly január-februárban összesen 640 alkalommal kértek ki elhunyt közeli hozzátartozókra vonatkozó dokumentumokat a Stasi iratanyagát kezelő hivataltól. Az idén az első két hónap mérlege 1,135 kérelem, ami azt mutatja, hogy a rendszerváltás utáni kor nemzedékeit egyre inkább érdekli az elődök élete - mondta Roland Jahn, a hivatal vezetője a Berliner Zeitung című lapnak.

Tavaly az ilyen kérelmek többségét el kellett utasítani, mert az igénylők jellemzően általános családtörténeti érdeklődésre hivatkozva kívánták megismerni az iratokat, de a törvény csak néhány speciális esetben biztosított hozzáférést a közeli hozzátartozókra vonatkozó Stasi-anyagokhoz. A jogszabály időközben megváltozott, így már azoknak is kiadhatók az iratok, akik arra kíváncsiak, hogy miként befolyásolta a diktatúra állambiztonsági hatósága a családjuk sorsát.

A törvény a közeli hozzátartozók csoportjába a házastársakat, gyerekeket, unokákat, szülőket és testvéreket sorolja. Örökbefogadott gyerekek a vér szerinti szülőkre vonatkozó iratokba is kérhetnek betekintést.

A bő 110 ezer folyóméternyi iratanyagot kezelő hivatalhoz az állampolgári kérelmek valamennyi típusát együttvéve az év első két hónapjában 24 ezer megkeresés érkezett, ami növekvő érdeklődést jelez. Ha kitart a január-februári trend, akkor éves szinten 144 ezer iratbetekintés iránti kérelem futhat be az archívumhoz, szemben a tavalyi 80 ezerrel - írta a Berliner Zeitung.

A törvénymódosítással az átvilágítandók köre is bővült. A 16 fokozatból álló közalkalmazotti illetménytáblázatot tekintve a 9. fizetési fokozaton felül bármely alkalmazott átvilágítása kérhető, míg korábban csak a 13. fokozattól volt ez lehetséges.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	A fiatalokat is érdeklik a Stasi-iratok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra