Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tovább folyik a vita Neruda haláláról

2012. január 19. 13:28

Bármelyik pillanatban döntés születhet Pablo Neruda, az Augusto Pinochetet hatalomra juttató puccs idején elhunyt költő csontjainak exhumálásáról, ami újra felszínre hozhatja a haláláról évtizedek óta folyó kérdést.

<

Pablo Neruda, Chile Nobel-díjas költője emigrációjában Augusto Pinochet egyik legkellemetlenebb, leghangosabb kritikusa lehetett volna. Az 1973-as puccs nyomában keletkező káosz azonban keresztülhúzta Neruda számításait, 24 órával azelőtt, hogy az ismert irodalmár elmenekülhetett volna az országból.

Neruda ekkor 69 éves volt és prosztatarákban szenvedett; jó barátja, a palotaforradalom által megdöntött szocialista elnök, Salvador Allende halálát követő 12. napon adta át lelkét a Teremtőnek. A hivatalos verzió szerint természetes halállal hunyt el, amit a chilei vezetés a puccs és társainak meghurcoltatása okozta traumával magyarázott.

Sokan kétségbe vonták a halállal kapcsolatos hivatalos magyarázatot, s azonnali kivizsgálást sürgettek. Köztük a kommunisták is, akik a költő földi maradványainak exhumálására szólították fel a hatóságokat, mondván, vizsgálják meg, hogy tényleg igazak-e a híresztelések, s valóban megmérgezték-e Nerudát.

A kommunista párt ügyvédje, Eduardo Contreras szerint Nerudát meggyilkolták, amely véleményt a költő egykori sofőrje, testőre és segítője, Manuel Araya is osztja. Araya régóta hangoztatja, hogy egy doktor adhatta be – vagy adott utasítást valakinek – a halálos injekciót a Santa Maria kórházban. Az eseményeknek nem volt tanúja a költőt végig árnyékként követő férfi, a történetet egy nővér mesélte el neki.

Az összesküvéselméletnek ezzel még koránt sincs vége: ez volt ugyanis az a kórház, ahol a Pinochet-rezsim (arról, hogy miért nem nevezik már diktatúrának a korszakot, itt olvashat) másik ismert kritikusát, Eduardo Frei ex-elnököt ölték meg, aki sérvműtéte után lábadozott. (Egy chilei bíró eddig négy doktort és Pinochet két ügynökét vádolta meg a gyilkossággal. Az ügy még mindig tart, miután Frei csontjait exhumálták.)

A Clarin nevű argentin újságnak szeptemberben adott interjújában az orvos, dr. Sergio Draper határozottan visszautasította a gyilkosság vádját, mint mondta, ő csak Neruda orvosának, Vargas Salazar tanácsát fogadta meg, amikor a költő kínjait a Dipirona gyógyszerrel próbálta enyhíteni.

Az egyik tapasztalt orvos szakértő, Luis Ravanal szerint nehéz olyan nyomokat találni, ami bizonyíthatná a mérgezés tényét. „Egy dolog anyagmaradványokat találni, s egy másik bebizonyítani, hogy elég nagy adag került Neruda szervezetébe ahhoz, hogy meghaljon tőle” – nyilatkozta a szakember, aki szerint az exhumálást mindenképpen el kell végezni. Hozzátette: kizárt, hogy Neruda halálát a prosztatarák okozta volna, mivel azt a forradalmi események idejére már sikeresen kezelték.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Tovább folyik a vita Neruda haláláról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra