Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pedro és az "egyszerű ember"

2011. november 29. 16:43

A szocializmus évtizedeinek történetírását, egy kommunista vezető polgárháborús kalandjait és egy ismeretlen humanista történetét is megismerhetjük a Történelmi Szemle frissen megjelent, 2011. évi 3. számából.

<

Glatz Ferenc írása az 1949–1990 közötti magyar történetírásról ad szemléletes áttekintést, Baráth Magdolna tanulmányának főszereplője pedig „Pedro”, azaz Gerő Ernő, akinek, mint a névből is kitalálható, spanyolországi szerepvállalását boncolgatja a szerző oroszországi és más levéltári források alapján.

Péter Katalin az oklevelek és levéltárak, valamint az „egyszerű ember” 16–17. századi kapcsolatát tárja fel, Ózer Ágnes pedig egy igen aktuális kérdést, a szerb történetírásnak a két háború között a magyarokról alkotott képét vázolja fel. C. Tóth Norbert tanulmánya az örökös ispánságok rendszerét világítja meg Luxemburgi Zsigmond király uralkodása idején, Varga Szabolcs pedig egy ismeretlen humanista, Peregi Albert pécsi prépost életútját tárja fel, míg Fiziker Róbert az osztrák–magyar kulturális kapcsolatok 1963–1970 közötti történetének hátterébe avat be.

A Történelmi Szemle megvásárolható az MTA Történettudományi Intézetében (Bp. 1014 Úri u. 53., tel.: 224–670).

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Pedro és az "egyszerű ember"

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra