Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

110 éve született a közvélemény-kutatások atyja

2011. november 18. 12:27 MTI

Száztíz éve, 1901. november 18-án született az Iowa állambeli Jeffersonban George Horace Gallup, a nevét viselő világhírű amerikai közvélemény-kutató intézet alapítója.

<

Újságírói, majd pszichológiai tanulmányokat folytatott. Az egyetemi lap szerkesztőjeként arra intett: "Kételkedj mindenben, kérdőjelezz meg mindent, légy radikális!". Már ekkor felfigyelt arra, hogy az újságolvasók nem a címoldalt, inkább a képregényeket és színes híreket, cikkeket keresik a lapokban.

1928-ban doktorált újságírásból, majd néhány évig egyetemeken tanított, és elkészítette első közvélemény-kutatásait a Midwest című lapnak. 1932-ben került a New York-i Young and Rubicam reklámcéghez, ahol gazdasági jellegű felméréseket végzett, majd az újságolvasók összetételét és érdeklődését tanulmányozta. A vizsgálati módszereket is finomította, így ez lett az első reklámcég, amely tudományos telefonos mintavétellel mérte az országos rádió hallgatóságát.

Gallup első reprezentatív mintavételi közvélemény-kutatását 1935-ben publikálta, egyik kérdése ma is klasszikusnak számít: "Ha ma lennének a választások, Ön kire szavazna?". Nemsokára önállósította magát, és a New Jersey állambeli Princetonban megalapította az Amerikai Közvélemény-kutató Intézetet, amely 1958 óta Gallup Organization néven működik.

Közvélemény-kutatással már korábban is foglalkoztak, de a korábbi eredmények esetlegesek voltak. Az újságok a 19. században "vágja ki és küldje be" alapon próbáltak előrejelzéseket készíteni, nem egyszer eltalálva a majdani történéseket, ez azonban semmi esetre sem felelt meg a reprezentatív minta fogalmának.

Vízválasztót az 1936-os amerikai elnökválasztás jelentett, amikor a Literary Digest című hetilap - a "szokásos" módszer, tízmillió cédula kiküldése és a visszaérkezett kétmillió feldolgozása után - a republikánus Alfred Landon, míg Gallup a végül győztes demokrata Franklin D. Roosevelt sikerét jósolta. Gallup keresztmetszetet adó lakossági mintával dolgozott: kevesebb embert, de férfiakat és nőket arányosan, az iskolázottságot és az anyagi körülményeket is figyelembe véve szondázott meg. Intézménye ezzel került a figyelem középpontjába, bár legnagyobb tévedése is elnökválasztáshoz kapcsolódik: 1948-ban Thomas Dewey sikerét jelezte előre Harry S. Trumannal szemben.

Gallup a mintavételi és a kérdezési technikát fejlesztette, azok integrációját szorgalmazta, elemezte az emberek véleményét, viselkedését és cselekedeteit. Maga soha, egyetlen politikusra sem szavazott, sőt magát a szavazást is megtagadta. Nevéhez elsősorban a politikai közvélemény-kutatások modern módszereinek kidolgozása kapcsolódik, de intézete a legkülönbözőbb témákban is publikált felméréseket. A Gallup ma is a világ egyik legmegbízhatóbb független közvélemény-kutatója, amelynek világszerte több leányvállalata van. A kelet- és közép-európai régióban az első Budapesten alakult 1990-ben.

Gallup 1984. július 26-án halt meg a svájci Tschingelben szívroham következtében (az alpesi országot nemcsak hegyi levegője, hanem a népszavazások iránti vonzalma miatt is kedvelte). Szabadidejében szívesen foglalkozott családfakutatással, lovaglással és történelmi regények olvasásával.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	110 éve született a közvélemény-kutatások atyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra