Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás és árverés Liszt relikviáiból

2011. november 9. 13:13 MTI

A Liszt-év alkalmából csaknem 200, a zeneszerzővel kapcsolatos dokumentumot gyűjtött össze Bősze Ádám Zenei Antikváriuma, az anyagból jövő szombaton, november 19-én rendeznek árverést a Művészetek Palotájában.

<

A kollekció jövő hétfőtől az árverést megelőző napig látható a Művészetek Palotájában. Eredeti Liszt-kéziratok, fényképek, első és korai kiadású kották várják az érdeklődőket - közölték a szervezők. A katalógusban külön fejezetet kaptak a híres kortársakhoz kapcsolódó dokumentumok vagy azok a gyűjteményi darabok, amelyek Liszt emlékére készültek a halálát követő jubileumi években.

Liszt Ferenc élete hihetetlenül színes és fordulatokban gazdag volt - tanúsítja az anyag. Korának szinte minden jelentős zeneszerzőjével és művészével találkozott vagy levelezett. Ő volt az első olyan "sztár", akit rajongók hada kísért, bárhová is ment.

A Liszt-kultusz a zeneszerző halála után is folytatódott, igaz másképp, például a fontos dokumentumok összegyűjtésével, így 125 esztendővel később is fellelhető eredeti értékes anyag. Számos magyar és külföldi család őrzi még Liszt emlékét egy-egy értékes tárgyon keresztül, s több olyan gyűjtő is van, akik értékes Liszt-kiadványok birtokosai - olvasható az összegzésben.

Az árverési katalógusban csaknem 200, Liszt Ferenccel kapcsolatos eredeti dokumentum szerepel, köztük több Liszt-kézirat, fénykép, első kiadású kotta és könyv. Nem maradhatott ki az árverési anyagból számos Liszt-kortárs sem, így például eredeti fényképek Richard Wagnerről, Hans von Bülowról vagy Anton Rubinsteinről.

Kiemelkednek Liszt Ferenc barátjának, Zichy Géza grófnak saját kézzel írt levelei, a szintén Liszt-barát Reményi Ede Nocturne című zenei kézirata vagy azt a két kotta, amelyet maga Liszt dedikált Engeszer Mátyásnak és Kneifel Antalnak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Kiállítás és árverés Liszt relikviáiból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra