Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Visszaállították a Radetzky-huszárok emlékművét

2011. október 20. 17:39 MTI

Eredeti helyére, a huszárezrednek egykor otthont adó komáromi Frigyes-laktanya közelébe állította vissza az önkormányzat a Radetzky-huszárok emlékművét, amelyet 1931-ben emeltek az 1918-as piavei csatában hősi halált halt 639 huszár emlékére.

<

Szentgyörgyi István két, rohamra induló huszárt ábrázoló domborművét csütörtökön avatták újra. Mint azt az ünnepségen beszédet mondó Asbóth Zsolt felidézte, az emlékmű eredeti átadásakor egy társaságtól 2500 pengős betétkönyvet kapott a polgármester, hogy minden év június 15-én gyászmisét mondassanak a huszárokért és megkoszorúzzák az emlékművet, méghozzá 11 órakor, mivel akkor lángolt a leghevesebben a piavei ütközet.

A II. világháború után azonban a hagyomány megszakadt, a Frigyes-laktanyába szovjet csapatok költöztek, az emlékművet pedig a városháza környékére helyezték át. 1945 óta a mostani az első alkalom, hogy a város polgármestere, Molnár Attila koszorút helyez el az emlékműnél - fűzte hozzá.

Joseph Wenzel Radetzky von Radetz cseh gróf, osztrák császári-királyi tábornagy a 19. század jelentős katonai vezetője volt, aki megszámlálhatatlan ütközetben aratott győzelmet, átalakította a hadsereget és döntő szerepe volt Napóleon legyőzésében. 1810-ben tüntették ki azzal, hogy róla nevezték el a Komáromban állomásozó 5-ös huszárezredet.

Radetzky 83 éves korában vezette utolsó, győzelemmel végződő hadjáratát Olaszországban, majd 72 szolgálati év után, 46 európai érdemrend birtokában vonult nyugalomba. Nevét idősebb Johann Strauss a Radetzky-indulóval tette halhatatlanná.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Visszaállították a Radetzky-huszárok emlékművét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra