Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Vak régész találta meg a nyugati művészet első szülés-ábrázolását

2011. október 21. 09:08 Discovery News

Szülő nőt ábrázoló etruszk kerámiatöredéket találtak Olaszországban, a lelet 2600 évnél is idősebb lehet. Az értékes töredéket a Texasi Egyetem vak antropológus-hallgatója ásta ki.

<

A 4x3 centiméteres edénydarab buccheróból, tipikus etruszk feketekerámiából készült. Az ábrázoláson az anya testéből épp világra jövő újszülött feje és vállai látszanak. A tárgyat a Texasi Egyetem vak hallgatója, William Nutt találta meg.

Phil Perkins, a Milton Keynes-i Open University munkatársa szerint az ábrázolás talán a szülés legkorábbi megjelenítése lehet a nyugati művészetben. „Az ilyen képek ritkák az ősi és klasszikus művészetben. Kevés görög és római ábrázolás ismert későbbről, ez i. e. 600 körüli lehet” – nyilatkozta Perkins a Discovery News-nak.

Poggio Colla azon kevés lelőhely egyike, amely nem a sírok kontextusában enged betekintést az etruszkok életébe. A hegy tetején egy szentély működött, amely egy vagy több isten kegyhelye lehetett. A korábbi feltárásokon talált szövőeszközök és aranyékszerek alapján valószínűsíthető, hogy a helyet egy női istenségnek szentelték, ezért Greg Warden, a Mugello völgyében folyó ásatásokat vezető régész kapcsolatot feltételez a szülés ábrázolása és a szentély között. Perkins szerint a szülő nőben egy etruszk istennőt ábrázolhattak, így Poggio Colla a termékenység istennőjének kultuszhelye lehet. Az etruszk kultúra kutatója, Larissa Bonfante viszont azt feltételezi, hogy az istennőnek talán védő szerepe volt.

A felfedezésről az Amerikai Régészeti Intézet januári éves találkozóján számolnak be a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Vak régész találta meg a nyugati művészet első szülés-ábrázolását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra