Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Megnyíltak a véres Marcos-dossziék

2011. szeptember 21. 16:38 MTI

A Fülöp-szigeteki hadsereg megnyitotta a Marcos-diktatúra anyagait tartalmazó archívumát. A kutathatóvá vált dokumentumok a délkelet-ázsiai szigetországban 20 évig hatalmon lévő diktátor uralmának legvéresebb időszakát, az 1972-1981 között érvényben lévő statáriumot ölelik fel.

<

Az anyagokat a Loretta Anne Rosales vezetése alatt álló emberi jogi bizottság kapja meg. Elnöke, Loretta Ann Rosales szerint a diktatúra 10 ezer áldozatáról tudnak, de azt feltételezik, hogy többen lehetnek, mivel több, mint 30 ezer embert börtönöztek be.

A katonai törvénykezés tíz évét Marcos arra is felhasználta, hogy megszabaduljon politikai ellenfeleitől. 1983-ban megölette a száműzetésből hazatért Benigno Aquinot, akinek özvegyét, Corazon Aquino 1986-ban, Marcos eltávolítása után elnökké választották. Fia, Benigno Aquino 2010 óta a Fülöp-szigetek elnöke.

"A hadsereg a történelmi sebek begyógyítását kívánja szolgálni ezzel a lépéssel" - olvasható a Fülöp-szigeteki védelmi miniszter és az emberi jogi bizottság elnöke közös nyilatkozatában, amelyet a kommunizmus veszélyére való hivatkozással bevezetett statárium és a manilai törvényhozás, a Kongresszus feloszlatása 20.évfordulóján látott napvilágot.

Az Aquino családhoz közel álló Voltaire Gazmin miniszter elismerte, hogy voltak visszaélések a statárium idején, de szeretnék tanulmányozni az iratokat, hogy vannak-e feljegyzések az akkor történtekről. Gazmin a Marcos-diktatúra idején is magas állami tisztséget töltött be.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Megnyíltak a véres Marcos-dossziék

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra