Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Múzeumban a holográfia atyja

2011. szeptember 19. 07:52 MTI

Gábor Dénes elektromérnök életútját, a holográfia elvét és a technológia jelenlegi felhasználását is bemutatja a szeptember 23-tól látogatható kiállítás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalában Budapesten.

<

A holográfia hajnala és horizontja című tárlaton az érdeklődők megismerkedhetnek Gábor Dénes (1900-1979) életútjával és munkásságával, a holográfia elvével és a technológia jelenlegi felhasználásával, valamint az ezzel kapcsolatos kutatási területekkel, a többi között a 3D-s televízióval és a holografikus méréstechnikával.

A látogatók illusztrált információs tablókon keresztül kaphatnak képet a legnagyobb tudományos elismeréssel jutalmazott technológia működéséről. A tárlókban Gábor Dénes szabadalmait, munkásságával kapcsolatos könyveket tekinthetnek meg. A kiállítást filmvetítés és kiállított hologramok is színesítik, ez utóbbiak között látható lesz az a magyar királyi koronáról készült térbeli hologram is, amelyet a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum őriz.

A tárlat szeptember 23-án a Kutatók Éjszakája program részeként 21 óráig tart nyitva. Ezen a napon a szervezők 18, 19, és 20 órakor induló szakmai vezetéssel is várják a látogatókat. Az október 13-ig látható kiállítást Gábor Dénes Nobel-díjjal történő elismerésének 40. évfordulója alkalmából hívta életre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a feltaláló szellemi örökségét gondozó NOVOFER Alapítvány.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Múzeumban a holográfia atyja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra