Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Ausztráliában kikerülhet Krisztus a dátumokból

2011. szeptember 8. 14:09 The Daily Telegraph

Felháborodtak az ausztrál keresztények a nemzeti tanterv változtatásán, ugyanis az kiiktatná a tradicionális BC (Before Christ- Krisztus előtt) és AD (Anno Domini - az Úr évében) elnevezéseket a tankönyvekből, semleges nyelvezetű kifejezésekre cserélve őket.

<

Az ausztrál liberális kormány felcseréli az angolszász világban elterjedt tradicionális korjelölő elnevezéseket három, általa politikailag korrektnek tartott kifejezésre, amelyek a következők lesznek: BCE (Before Common Era), BP (Before Present), CE (Common Era). Peter Jensen, Sydney érseke szerint „ez egy intellektuálisan abszurd próbálkozás Krisztus emberi történelemből történő kiírására.” A főpap utalt arra, hogy a common era elnevezés félrevezető és értelmetlen.

A tantervi reformok a parlamenti konzervatív ellenzéket is felbőszítették. A frakció oktatásügyi szóvivője, Christopher Pyne leszögezte, hogy hiábavaló lenne tagadni Ausztrália kulturális örökségét, míg Fred Nile tiszteletes, New South Wales parlamenti képviselője szégyenként és az ausztrál keresztények megsértéseként értékelte a folyamatot.

A tantervet jegyző hatóság (Australian Curriculum, Assessment and Reporting Authority) szerint az általuk előnyben részesített keltezési eljárás egyre inkább terjed. A BCE és CE a vallási utalást tartalmazó BC és AD szekuláris ellenpárjai. A két modern fogalom a 20. század második felében lett népszerű, ugyanis használóik figyelemmel akartak lenni a nem keresztény felekezetű emberekre is. Az új meghatározás azonban csak névbeli változás, mert az időszámítás viszonyítási alapja továbbra is Krisztus születése lesz. A kevéssé ismert BP (before present/before physics) az 1950 előtt időszakra utal, ugyanis az ötvenes években vált megbízhatóbbá a radiokarbonos kormeghatározás.

A hatóságok az új ausztrál tantervet a jövő évben akarták bevezetni, de végül elhalasztották az időpontot.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ausztráliában kikerülhet Krisztus a dátumokból

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra