Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Würzburgban kezdődhetett a hamisított fosszíliák diadalmenete

2011. szeptember 8. 10:02 io9

Egy würzburgi trükkel indulhatott el a hamisított kövületek térhódítása a 18. században. A két jó humorérzékkel megáldott elkövető valószínűleg nem is gondolt arra, hogy akciójukkal követendő példát állítanak fel.

<

Sokáig úgy tartották, hogy az első, kövületekkel elkövetett csalás az 1912-ben megtalált piltdowni ember volt, amelyről csak 1953-ban bizonyosodott be, hogy egy ember és egy majom koponyájából összerakott hamisítvány. A cseles tudósok azonban már kétszáz évvel korábban is fosszíliák felhasználásával trükköztek.

Johann Beringer az 1700-as évek elején a würzburgi hercegérsek udvari orvosa és a természettudományi részleg vezetője volt a Würzburgi Egyetemen. Két kollégája, Ignatz Roderick és Johann von Eckhardt szerint azonban Beringer nem érdemelte ki sikereit. A páros és a vezető fizikus közötti viszonyt a különböző ásatásokon felbukkanó csontok eredetéről folytatott meddő vita mélyítette el, ugyanis Beringer szerint a leletek csupán Isten játékai voltak.

Roderick és Eckhardt mészkőből kifaragott figurákat helyezett el Beringer ásatásain, így a meglepődött professzor sorra találta meg a hálójában lévő pókot, békákat, rovarokat és egyéb élőlényeket ábrázoló fosszíliákat. A következő feltáráson már héber és babiloni feliratokra bukkant a tudós, aki új könyveiben immár azt fejtegette, hogy miért helyezhette el Isten pont ott a szeszélyes alkotásait. Beringer a soron következő ásatáson saját nevét találta meg egy kövületen, így szembesült az átverés tényével. A feldühödött tudós sikeresen beperelte a két cselszövőt, és a továbbiakban már csak vélhetően igazi leleteket ásott ki és publikált.

A történet részletei

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Würzburgban kezdődhetett a hamisított fosszíliák diadalmenete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra