Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kincsmásolatokat készít a British Museum Tádzsikisztánnak

2011. szeptember 6. 08:49

Másolat formájában kerülnek haza a szkíta aranyak Tádzsikisztánba, ugyanis a British Museum másolatot készíttet az Oxus-kincs egyes darabjairól.

<

A londoni tádzsik nagykövetség eredményes tárgyalásokat folytatott a British Museum képviselőivel, ugyanis a külképviselet másolatot akart készíttetni az Oxus kincsről. Tádzsik kormányzati források szerint a brit intézmény kedvezően fogadta a kezdeményezést, így a múzeum öt darabról készít másolatot, és végül kész replikákat a közép-ázsiai országnak ajándékozza függetlenségének huszadik évfordulója alkalmából. Törékeny állapotuk miatt azonban nem készülhet minden értékes kincsről replika.

Az Oxus kincs mintegy 170 arany és ezüst részből áll, korát az Akhaimenida-korszakra lehet keltezni, a i.e. 5-4. század közé. Az értékes leletegyüttest a 19. században találták meg, vélhetően az ókori Oxus (ma: Amur Darja) folyó környékén. A kincs kereskedők kezébe jutott, akik kalandos úton Indiába vitték az értékes szállítmányt, ahol túladtak rajta. A perzsa leletek végállomása a British Museum és a Victoria and Albert Museum lett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kincsmásolatokat készít a British Museum Tádzsikisztánnak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra