Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Sokkoló emberkísérletek Guatemalából

2011. szeptember 6. 08:13

Sokkoló részleteket hozott nyilvánosságra az USA guatemalai emberkísérleteinek vizsgálatára alapított elnöki testület augusztus végén.

<

Az elnöki vizsgálóbizottság új részleteket tett közzé az Egyesült Államok guatemalai emberkísérleteiről. Mint arról korábban beszámoltunk, az amerikaiak a latin-amerikai ország lakosain végeztek orvosi célú teszteket, amelyek során titokban különböző nemi betegségekkel fertőztek meg civileket, hogy a penicillin gyógyító hatásait tanulmányozhassák rajtuk. "A kutatók a saját orvosi előrejutásukat tették az első helyre, az emberi tisztességet pedig csak messze a másodikra" - nyilatkozta Anita Allen, a boietikai bizottság tagja.

1946 és 1948 között a guatemalai hatóságokkal együttműködve több szövetségi egészségügyi szervezet (U.S. Public Health Service, Pan American Sanitary Bureau) vizsgálta a szexuális úton terjedő kórokat. Az amerikai pénzből szponzorált kutatás során az akkor még új gyógyszernek számító penicillin hatásait akarták tanulmányozni, ezért 1300 alanyt fertőztek meg szifilisszel, gonorrheával, vagy lágyfekéllyel. A kísérletről mit sem sejtő civil áldozatok között voltak katonák, börtönőrök, fogvatartottak, elmebetegek és prostituáltak; a bizottság augusztus 29-én nyilvánosságra hozott adatai szerint közülük csupán hétszáz fő részesült orvosi kezelésben, valamint később 83 ember vesztette életét; nem bizonyítható egyértelműen, hogy halálukat a fertőzés okozta. Néhány szakértő viszont állítja, hogy a kísérlet nem eredményezett orvosilag hasznos információkat.

A súlyos visszaélésekre tavaly a Wellesley College egy munkatársa derített fényt John Cutler egykori projektvezető iratai között kutatva. A kirobbant botrányban Obama elnök hivatalosan megkövette Guatemalát, és felállított egy bioetikai vizsgálóbizottságot az ügy szálainak felderítésére. A testület által felfedett részletek még szörnyűbb képet tártak fel az egészségügyi szervek üzelmeiről: a guatemalai elmegyógyintézet hét epilepsziás kezeltjét például szifilisszel oltották be a koponya hátsó felén, remélvén hogy a bujakór legyőzi betegségüket, de tévedtek és a kísérleti alanyok még agyhártyagyulladást is kaptak a nem megfelelően fertőtlenített eszközök miatt. Egy másik esetben a kíváncsi orvosok gonorrheával oltottak be a szemein és más részeken egy halálos betegségben szenvedő szifiliszes nőt; a páciens hat hónappal később meghalt.

A Cutler és kollégái által vezetett guatemalai eljárás még a kor mércéjének tekintetében is etikátlan volt a bizottság szerint: míg 1943-ban az indianai Terre Haute börtön önkéntesen jelentkezett fegyenceit tájékoztatták a kísérletről, addig a guatemalai alanyok nagyobb részének azt sem hozták a tudtára, hogy egy életveszélyes kutatás alanyai.

Az elnöki testület jelenleg egy második tanulmányon dolgozik, amely a külföldön folyó szövetségi kutatások bioetikai vonatkozásait ellenőrzi. A guatemalai kormányzat saját hatáskörben is vizsgálja a Cutler-ügyet, a jelentés a várakozások szerint novemberre készülhet el.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Sokkoló emberkísérletek Guatemalából

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra