Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Botrányok táplálták a 19. századi bulvárlapokat

2011. augusztus 30. 15:17

A walesi herceg és felesége kapcsán kétszáz éve kipattant levélbotrány bizonyítja, hogy az udvari csatározásokban szerephez jutó György-kori angol bulvársajtó már akkor is a maihoz hasonló elvek alapján működött.

<

Az "ügy" kezdetén Caroline walesi hercegnét elválasztották férjétől, a későbbi IV. György angol királytól, és lányától, Charlotte-tól, majd egy bérelt házban helyezték el Blackheath közelében. Noha Caroline erős ellenzéki barátokkal rendelkezett, mint például Lord Brougham aki a parlament elé is vitte az ügyét, az eset főszereplője mégsem ő lett, hanem barátnője, Bridget, Perceval algrófjának felesége, aki úgy határozott hogy a sajtót fogja felhasználni a közvélemény megnyerésére.

Anne Hamilton szerint az algróf neje felvette a kapcsolatot a Pilot című lap szerkesztőjével, majd hamarosan leveleket írt a folyóiratba Caroline nevében; 1813. február 10-én publikált küldeményében a walesi hercegné gyermeke társaságáért könyörgött férjének. A cikk nyitánya lett a herceg és tory támogatói, valamint a hercegnő és ellenzéki whig szövetségesei közötti sajtóháborúnak, amelynek során a hamisított vagy kiszivárgott levelek hatalmas izgalmat váltottak ki a közvéleményből.

Az írások közvetítők útján jutottak el a sajtóhoz, ezek közé tartozott Thomas Ashe, valamint John Mitford, Bridget távoli rokona is. Mitford igazolást kapott, hogy alkalmatlan a tengerészeti szolgálatra, valamint gazdag rokona névlegesen a Hoxtonban, a bolondok házában helyeztette el őt, hogy elkerülhessék a gyanú árnyékát is.

A háttérből mozgatott kampány azonban hamar lelepleződött, és az ellentábor a News hasábjain szellőztette meg az algrófné szerepét, aki férjével együtt pert indított rágalmazás címén a bulvárlap ellen, remélvén, hogy Mitfordot nem idézik majd be az elmegyógyintézetből. A nemes hölgy azonban tévedett: a küldöncöt behívták, így a pert végül elvesztette. Az intrikus úrihölgyet a sajtó pellengérre állította, csak Lady P Aragraph-ként hivatkoztak rá. A hercegné is megszakította a kapcsolatát vele, és a kontinensre távozott.

Caroline leveleinek ügye azonban azt bizonyítja, hogy a brit sajtóban már kétszáz évvel ezelőtt is a botrányok és intrikák segítették a bulvárlapok eladását, hiszen a News például busásan profitált a botrányból.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Botrányok táplálták a 19. századi bulvárlapokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra