Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bélyegkülönlegesség Liszt születésének 200. évfordulójára

2011. augusztus 19. 10:02 MTI

Alkalmi bélyegblokkot bocsát a Magyar Posta Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójára emlékezve a Jeles Magyarok sorozatának legújabb tagjaként.

<

A blokkot a negyedik Esztergomi Liszt Hét alkalmával hozzák forgalomba - közölte a bélyeg bemutatásán a posta filatéliai igazgatója csütörtökön Esztergomban.

Péterffy Gábor emlékeztetett arra, hogy a Szerb Posta is kibocsátott egy Liszt-bélyegblokkot: a magyartól eltérő változatot Orbán Viktor miniszterelnök belgrádi látogatásakor adták ki.

A most bemutatott blokkon belüli bélyegkép a művészt ábrázolja, keretrajzán pedig munkásságát jelképező kompozíció található. A bélyegképtől jobbra az esztergomi bazilika szerepel, emlékeztetve a templom 1856. augusztus 31-i felszentelésére született Esztergomi Misére.

A keretrajz főmotívuma árnykép, amely a művészt és egy pegazussá váló zongorát ábrázol. A keretrajz alsó részén Liszt hitvallása olvasható: "Egyetlen zenészi törekvésem volt és volna, hogy gerelyemet a jövendő határtalan térségeibe hajítsam". A montázs alnyomata a XIX. Magyar Rapszódia kéziratának első oldalából látható részlet.

A 600 forint névértékű bélyegblokk 100 000 számozott példányban készült Kara György grafikusművész tervei alapján. A blokkot augusztus 19-től az ország kijelölt postáin és az augusztus 21-én kezdődő Esztergomi Liszt Hét helyszínein vásárolhatják meg a gyűjtők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Bélyegkülönlegesség Liszt születésének 200. évfordulójára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra