Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A szárazság volt az Óbirodalom végzete

2011. augusztus 16. 07:51

Az afrikai konfliktusok, a népvándorlások és napjaink társadalmi feszültségeinek gyakori előidézője, a szárazság okozhatta az egyiptomi Óbirodalom bukását is.

<

A skóciai St. Andrews Egyetem tudósai szerint egy 4200 évvel ezelőtti hosszúra nyúló szárazság nagy szerepet játszhatott az Óbirodalom bukásában. A kutatók hanghullámok felhasználásával szeizmikus vizsgálatokat végeztek, valamint egyéb módszerekkel vizsgálták az etiópiai Tana-tó – amely a Fehér- Nílusba folyó Kék-Nílus forrása – üledékéből származó mintákat, amelyekből képesek voltak arra következtetni, hogy miképpen változott a víz szintje az elmúlt 17 ezer évben.

"Az egyiptomi Óbirodalomnak elnyúló szárazságot kellett megtapasztalnia, amely ma is jelen van Afrikában" – magyarázza Richard Bates, a skóciai egyetem kutatója. "Ennek eredményeképp hatalmas anarchia tört ki" – tette hozzá Bates. A történeti források szerint a régiót évtizedeken át szárazság sújtotta, egyes feljegyzések szerint az emberek kényszerből saját gyermekeiket ették meg. Bates szerint a mezőgazdasági rendszer összeomlásának nagy szerepe volt az anarchia létrejöttében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A szárazság volt az Óbirodalom végzete

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra