Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Áradás veszélyeztet egy ezer éves nepáli kolostort

2011. augusztus 10. 10:56

Egy gleccsertó rendszeresen ismétlődő áradása veszélyezteti a 11. században épült nepáli Rinchenling kolostort, és a körülötte épült falut. A katasztrófa által érintett Halji település Nepál egyik legelzártabb régiójában, Humlában fekszik, a hegyvidéki ország északnyugati részén.

<

A mindössze háromszáz lakossal rendelkező apró falut egy gleccsertó által okozott árvíz sújtotta június 30-án. Noha emberi áldozatok nem voltak, súlyos kár keletkezett mind a házakban, mind a mezőgazdasági területeken.

Az árvíz visszatérő tragédia Halji falujában, ugyanis a globális felmelegedés megnöveli az 5300 méter magasságban elhelyezkedő gleccsertó vízszintjét, így az rendszeresen elönti a 3600 méteren elhelyezkedő települést. A legutóbbi áradás már az ötödik volt 2006 óta, az árvíz minden évben azonos időben következik be.

A Rinchenling monostor lehetséges világörökségi helyszínnek számít. A völgy szépsége, és az a tény, hogy a kolostor a Kailash hegyhez vezető zarándokúton fekszik, a turisták által kedvelt célponttá teszik a falut. Viszont az állandó áradások szükségessé teszik a hosszú távú stratégia kidolgozását a település és a monostor védelme érdekében.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Áradás veszélyeztet egy ezer éves nepáli kolostort

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra