Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A KGB keze benne lehetett Albert Camus halálában

2011. augusztus 8. 16:06 MTI

A szovjet titkosszolgálatnak Albert Camus francia író halálában játszott esetleges szerepéről szóló találgatások jelentek meg vezető európai lapokban.

<

Jan Zabrana néhai cseh író, műfordító naplójának eddig ismeretlen szakaszában írt arról, hogy Dmitrij Sepilov egykori szovjet külügyminiszter halálkommandót küldött Camus-re - jelentette a The Observer című vasárnapi brit lap és az olasz Corriere della Sera című olasz újság.

Az 1984-ben elhunyt Jan Zabrana meg nem nevezett forrásra, egy olyan férfira hivatkozott, aki "sokat tud és jól informált". A férfi szerint szovjet kémek rongálták meg annak a járműnek a kerekeit, amellyel Camus és barátja, a kiadó Michel Gallimard útnak indult Provence-ból Párizs felé. A merénylet hátterében az húzódhatott meg, hogy Camus írásaiban támadta Sepilovot, többek közt őt tette felelőssé az 1956-os magyar forradalom leveréséért. Jan Zabrana naplóját kiadták, azt Giovanni Catelli olasz szerző vette észre, hogy hiányzik belőle egy szakasz.

Albert Camus 1960-as halála idején világhírnévnek örvendett. Az autóroncsokban találtak egy kéziratot, amelynek címe Az első ember volt, és amely egy fiatal algériairól szólt. A francia író eredetileg vonattal indult volna Párizsba, de kiadója végül rábeszélte, hogy autózzanak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A KGB keze benne lehetett Albert Camus halálában

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra