Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Torinóban őrizhetik a világ első szögmérőjét

2011. augusztus 2. 08:28 New Scientist

A világ első szögmérője lehet az a 3400 éves tárgy, amelyet eddig csupán szintezőnek véltek és egy óegyiptomi építész sírkamrájából került elő.

<

A geometriai eszközt 1906-ban találta Ernesto Schiaparelli Diar-El-Medinában, a Királyok Völgye közelében. A sír gazdája Kha volt, aki a 18. dinasztia korának (i.e. 1440-1350) egyik építészeként i. e. 1400 körül élhetett. A sírkamrában talált tárgyak arra utalnak, hogy Kha és Merit tehetős emberek voltak, az építész koporsójában megtalálták a Halottak Könyvének egyik legkorábbi kiadását is.

A férfi a túlvilági útra magával "vitte" a mérőszerszámait is, köztük két szintező lécet: az egyik aranyozott és díszes volt, nagy valószínűséggel az uralkodó ajándékozta meg vele építészét. A másik, kopott fából volt, vélhetően ezt használta Kha napi munkája során.

A régészek találtak egy modern háromszögvonalzóra emlékeztető "mérőműszert", de a leletek között előkerült egy fura faeszköz is, egy tárcsával "összedolgozott" négyszögletes üreges "kar", amelyet Ernesto Schiaparelli szintezőként írt le, a Torinói Egyiptomi Múzeum pedig, ahol jelenleg a lelet ki van állítva, mérlegként vagy szintezőként határozza meg a tárgy rendeltetését.

Amelia Sparavigna nemrég egy új elmélettel állt elő: a fizikus szerint a rejtélyes tárgy valójában egy szögmérő. Sparavigna szerint a kulcs a fura tárgy iránytűre emlékeztető díszítésében rejlik, ugyanis a középpontot 16 szirom vesz körül, melyeket 36 belső sarokkal rendelkező kör határol. Az egy-tizenhatod törtet gyakorta használták az egyiptomi matematikai műveletek során, ezért az olasz fizikus feltételezése szerint a szögmérő egy kettős skálát mutat, míg a belső az egyiptomi törtrendszerre utal, addig a külső a dekánt képezi le.

Kate Spence, a Cambridgei Egyetem régésze azonban kételkedik abban, hogy az eszköz precíz matematikai eszköz, azaz szögmérő lenne, ugyanis véleménye szerint csupán dekoratív ábrázolásokról van szó, melyek túl pontatlanok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Torinóban őrizhetik a világ első szögmérőjét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra