Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Mivé lett volna Wagner Liszt nélkül?

2011. július 25. 11:08 MTI

Bayreuth városa nem vádolható azzal, hogy figyelmen kívül hagyja Liszt Ferenc születésének 200., illetve halálának 125. évfordulóját. Richard Wagner ünnepi játékainak városában július 31-én, Liszt halálának napján emlékkoncertet rendeznek a Steingraeber-ház kamaratermében.

<

Az esten az életművet jellemző Liszt-műveket, köztük a Mefisztó-keringőt és a h-moll szonátát játssza Jura Margulis zongoraművész, ebből az alkalomból Sven Friedrich zenetörténész, a Richard Wagner és Liszt Múzeum vezetője beszélt a két zseni kapcsolatáról. "Liszt nélkül Wagner nem vált volna azzá, akivé lett" - szögezte le Friedrich, aki e tekintetben osztja Nike Wagner, Wieland Wagner lánya véleményét, aki szerint a Zöld Dombon, az ünnepi játékokon sohasem volt nyoma annak, milyen nagy mértékben támaszkodott szellemi, anyagi, sőt "pr-kérdésekben" a magyar zeneszerzőre.

A múzeumigazgató szerint kettejük kapcsolata akkor került válságba, amikor Liszt lánya, Cosima Wagner kedvéért elhagyta férjét, Hans von Bülow karmester-zongoraművészt, aki nemcsak Liszt, hanem Wagner műveinek is avatott és készséges tolmácsolója volt. Wagner röviddel azután, hogy a bayreuth-i Festspielhaus terve kezdett valóra válni, megható levelet írt Lisztnek és Bayreuthba hívta.

A dokumentumok között jóformán egyetlen levél sem található, amelyben Wagner ne pénzről írt volna Lisztnek - állítja Sven Friedrich. Kitért arra, hogy Liszt segítette Wagnert Németországból Svájcba (Tiebschen) menekülni, miután elfogatóparancs volt ellene érvényben. Liszt mutatta be a Tännhausert és a Lohengrint, és a Festspielhaus megnyitása után rendszeresen megjelent a premiereken, valamint a bemutatókhoz kapcsolódó társasági eseményeken, amelyek Wagner rangját emelték.

Ugyanakkor személyisége révén Liszt mindig a középpontba került és ez feszélyezte Cosimát, elhidegült apjától. Wagner halála után a fesztivál működtetése, a család eltartása is rá hárult, így valóban keveset törődött Liszttel, aki 1886 nyarán már erősen meghűlve érkezett meg Munkácsy Mihálytól, a belgiumi Colpach-ból Bayreuthba, hogy a Parsifal előadásán megjelenjen.

Liszt nem a családi otthonban, a Wahnfried-villában lakott (ez jelenleg felújítás miatt zárva van), hanem a közelben bérelt házat. Ebben az épületben gondosan berendezve működik a Liszt emlékmúzeum, amelyben beléphet a látogató a szobába, ahol a zeneszerző elhunyt.

Nike Wagner több fórumon, legutóbb a Spiegel című német hetilapban hangoztatta, hogy unokatestvéreinek, Eva Wagner Pasquier-nek és Katharina Wagnernek (Wolfgang Wagner lányai), a játékok mostani intendánsainak még sok az adósságuk van Liszttel szemben. Nikolaus Richter, Bayreuth város kulturális tanácsosa, a konzervatórium igazgatója erre az évre 180 Liszthez fűződő eseményt hozott tető alá, ehhez 1,2 millió eurós támogatást szerzett, és még 4 milliót a következő két, a teljes évet átfogó Liszt-programsorozatra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Mivé lett volna Wagner Liszt nélkül?

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra