Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Lakat kerülhet az egyik hétszáz éves walesi templom ajtajára

2011. július 15. 09:01 BBC News

Bizonytalan a jövője az egyik középkori walesi templomnak, amely több tízezer fonttal tartozik az egyházmegyének.

<

A rhuddlani (Denbighshire) Szent Mária-templom 13,500 fonttal tartozik a St. Asaph egyházmegyének, az egész adósságállomány pedig év végére elérheti a 20 ezer fontot is. Peter Allsworth tiszteletes elmondta: legalább a négyszeresére kellene emelkednie a heti 173 fontos bevételüknek, hogy fenn tudják tartani magukat. Az egyházmegye vezetése kijelentette, hogy az adósság ellenére nem áll szándékában bezárni a templomot, igaz, ez egyáltalán nem nyugtatta meg a híveket.

A tavaly 120 ezer fontból megvalósuló restaurálási munkák ellenére a templom komoly lemaradásban van az egyházmegye többi templomával szemben. Allsworth becslése szerint a heti 173 font az egyházközségbe tartozó 35-40 személy jóvoltából gyűlik össze. Ahhoz azonban, hogy lábon tudjanak maradni, legalább 650-re kellene feltornászni az összeget; ez összesen évi 30-40 ezer fontot jelent.

„Próbáltuk az emberek lelkét felébreszteni a közösségben, mivel vannak olyanok is, akik nem járnak rendszeresen templomba, viszont házasságkötéskor és kereszteléskor itt vannak velünk; ők sem néznék jó szemmel, ha pénzügyi gondok miatt ellehetetlenülne a templom működése” – mondta el a pap, aki szerint az egyházmegye mindent megtesz a fennmaradásért, de ehhez a templomnak is növelnie kellene a saját forrását.

A walesi katolikus egyház vezetése szerint évente legalább 12 millió fontra lenne szükségük, hogy az irányításuk alá tartozó mintegy ezer templom felújítását el tudják végezni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Lakat kerülhet az egyik hétszáz éves walesi templom ajtajára

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra