Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Őskori sziklák mobilon

2011. július 13. 09:34

Egy új fejlesztésnek köszönhetően bárki felfedezheti magának Northumberland csodálatos faragott szikláit, az "amatőr régészek" pedig akár saját ötlettel is előrukkolhatnak az őskori műremekek mintáinak azonosítását illetően.

<

A régészek az International Centre for Cultural and Heritage Studies projektjének keretében médiaszakemberekkel dolgoztak együtt. „A kövek közül néhány már szétmállott, s néhány esetben egyáltalán nem nyilvánvaló, hogy ott van, csak ha tényleg oda nézünk” – nyilatkozta Aron Mazel, a projekt vezetője.

Egy egyszerű navigációs rendszerrel, mobiltelefon segítségével ma már szinte bárki bebarangolhatja ily módon a területet. A vállalkozó szelleműek további rajzokat, szöveges kommentárokat és fotókat tölthetnek le, így a faragott kövek még látványosabban mutathatják meg magukat. A projekt az angliai Northumberlanden belül három területre összpontosít: Dod Law, Weetwood Moor és Lordenshaw. A technológia során QR-kódokat (mobilkód) alkalmaztak, amelyet többek között internetes üzenethordozóként is használnak.

A helyre ellátogatók egyrészt bepötyöghetik az egyes helyeknél talált internetes címet, vagy automatikusan beszkennelhetik a QR-kódot. „Harminc éve vagyok kapcsolatban a faragott sziklák iránt érdeklődő emberekkel, de ez még nekem is teljesen új megközelítésnek számít” – nyilatkozta Mazel, aki szerint a geometriai mintákat övező titokzatosság arra is jó, hogy az embereket bevonják a projektbe, ezzel is segítve a kutatók dolgát.

„Ha a világ más részein megnézünk egy ilyen alkotást, abból kivehetjük egy állat, vagy egy ember alakját. Ebben az esetben azonban kizárólag geometriai formákat látunk. Itt vannak már hatezer éve, de még mindig nem tudjuk, hogy pontosan mit jelentenek, ezért annyira izgalmasak” – mondta el Mazel. A szakemberek 2010 szeptembere és 2011 májusa között öt workshopot tartottak, amelyek során az érdeklődők is bekapcsolódhattak, s elmondhatták javaslataikat a kövek által formázott mintákról.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?


	Őskori sziklák mobilon

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra