Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Titanic 3D

2011. július 8. 08:47

Nagyfelbontású és háromdimenziós Titanic-felvételeket vetítettek le egy amerikai bírósági tárgyaláson; a tervek szerint a képeket később publikálni fogják.

<

Korábban sosem látott, kiváló felbontású Titanic-fényképeket mutattak be egy a Virginia államban fekvő Norfolk városában megtartott bírósági meghallgatáson. A hosszú ideje folyó per témája a 26 évvel ezelőtt megtalált roncsok jogi helyzete volt; a tárgyalás résztvevői a Titanic tatrészéről készült háromdimenziós felvételeket csodálhatták meg. A képek a tervek szerint nyilvánosan is megtekinthetőek lesznek.

A 2010-es expedícióban résztvevő kutatók elmondása szerint a bemutatott fényképek a Titanicról valaha készített legalaposabb és a legnagyobb felbontású felvételek. Az egy évvel ezelőtti út során a roncs teljes területét is feltérképezték.

A hajó maradványainak kiemelési jogait a kutatást szervező vállalkozás, az RMS Titanic Inc. birtokolja: eddig közel hatezer tárgyat hoztak felszínre 110 millió dollár (20 milliárd 240 millió forint) értékben; a leleteket utazó kiállítások keretében mutatják be. A június 30-án megtartott meghallgatás során a cég a veszélyes expedíciók és a kiemelés horribilis költségeit akarta bemutatni.

A baljós végzetű hajóóriás 1912. április 14-én éjjel süllyedt el. A fedélzeten lévő 2228 utasból és tengerészből több, mint 1500 vesztette életét. A pazar luxushajó balesete a történelem „legnépszerűbb” hajótörése lett, filmek, könyvek százai dolgozzák fel a tragédiát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Titanic 3D

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra